Argos hoofdkantoor Rotterdam

Argos ontkent onenigheid, deal met Sistema gaat gewoon door

Argos hoofdkantoor Rotterdam

Argos verwacht dat het contract met de Russische oliemaatschappij Sistema binnen enkele weken getekend is. Dat zegt woordvoerder Jan Dirks van Argos. Hij herkent zich niet in de berichtgeving van het FD dat ‘de onderhandelingen dreigen vast te lopen’. “Ik besef dat we al een tijdje roepen dat de deal snel rond is, maar de contouren ervan zijn heel duidelijk. Er moeten alleen nog wat contractuele formaliteiten geregeld worden”, licht Dirks toe.

Het was eigenlijk de  bedoeling dat de deal rondgemaakt zou worden tijdens het bezoek van Poetin vorige week aan Nederland. Voorzitter-eigenaar van Sistema Vladimir Yevtushenkov maakte deel uit van de meereizende zakelijke delegatie uit Rusland. De ondertekening bleef echter uit. Volgens Dirks waren er nog enkele ‘formaliteiten’ niet geregeld, omdat Sistema beursgenoteerd is. “Daardoor dient een transactie tot in detail geregeld te zijn, alvorens deze bekend te maken en openbaar te tekenen.”

Brandstofhandelaar

Argos, de grootste onafhankelijke brandstofhandelaar in West-Europa, met een geschatte omzet van € 16 mrd, zou voor circa € 750 mln worden overgenomen door de Russische investeringsmaatschappij. Dat voornemen werd eind vorig jaar bekendgemaakt. Volgens het FD staat de deal op losse schroeven, onder meer omdat de aandeelhouders van Argos onenigheid zouden hebben wie de premie van de onderhandelaars zou moeten betalen.

Volgens het FD zou Argos lange tijd niet met de hoofdverantwoordelijken van Sistema hebben onderhandeld, maar met tussenpersonen die geen duidelijk mandaat hadden van het Russische conglomeraat. Deze tussenpersonen claimen nu een commissie van circa € 20 mln als de overname doorgaat. Dat wordt ontkend door Dirks.

Deal

“Zowel Sistema als Argos hebben nog steeds de intentie om deze deal te sluiten. Daarbij kan er op details wel eens onenigheid ontstaan. Maar de contouren van de deal zijn heel duidelijk voor iedereen”, zegt Dirks. Het genoemde overnamebod wil hij bevestigen noch ontkennen. “Daar doen wij nooit mededelingen over.”

De aandeelhouders van Argos zijn oprichter Peter Goedvolk, bouwondernemer Dik Wessels via zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh en  investeringsmaatschappij Atlas Invest van Marcel van Poecke, die groot werd met het voormalige oliebedrijf Petroplus. Via een stichting zou het personeel ook een klein deel in handen hebben. Het is de bedoeling van Goedvolk na de verkoop aanblijft als CEO en daarbij opnieuw aandeelhouder wordt.

Onderhandelingen

Twee maanden geleden verklaarde oprichter en grootaandeelhouder van Sistema, de Russische miljardair Yevtushenkov, € 150 mln minder voor Argos te willen betalen. Dirks: “Dat was de opening voor de laatste ronde van onderhandelingen.” Er is volgens hem al overeenstemming over de prijs.

Met de overname van Argos zou Sistema een belangrijk afzetkanaal voor olieproducten in West-Europa bemachtigen. Aandelen van Sistema zijn beursgenoteerd in Londen en Moskou. Het bedrijf haalde in 2011 een omzet van $ 33 mrd en was daarmee een van de tien grootste beursgenoteerde bedrijven van Rusland. Sistema heeft een veelheid aan belangen in verschillende sectoren waaronder olieproductie, telecommunicatie, luchtvaart, banken, media en toerisme.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Argos ontkent onenigheid, deal met Sistema gaat gewoon door | TankPro.nl
Argos hoofdkantoor Rotterdam

Argos ontkent onenigheid, deal met Sistema gaat gewoon door

Argos verwacht dat het contract met de Russische oliemaatschappij Sistema binnen enkele weken getekend is. Dat zegt woordvoerder Jan Dirks van Argos. Hij herkent zich niet in de berichtgeving van het FD dat ‘de onderhandelingen dreigen vast te lopen’. “Ik besef dat we al een tijdje roepen dat de deal snel rond is, maar de contouren ervan zijn heel duidelijk. Er moeten alleen nog wat contractuele formaliteiten geregeld worden”, licht Dirks toe.

Het was eigenlijk de  bedoeling dat de deal rondgemaakt zou worden tijdens het bezoek van Poetin vorige week aan Nederland. Voorzitter-eigenaar van Sistema Vladimir Yevtushenkov maakte deel uit van de meereizende zakelijke delegatie uit Rusland. De ondertekening bleef echter uit. Volgens Dirks waren er nog enkele ‘formaliteiten’ niet geregeld, omdat Sistema beursgenoteerd is. “Daardoor dient een transactie tot in detail geregeld te zijn, alvorens deze bekend te maken en openbaar te tekenen.”

Brandstofhandelaar

Argos, de grootste onafhankelijke brandstofhandelaar in West-Europa, met een geschatte omzet van € 16 mrd, zou voor circa € 750 mln worden overgenomen door de Russische investeringsmaatschappij. Dat voornemen werd eind vorig jaar bekendgemaakt. Volgens het FD staat de deal op losse schroeven, onder meer omdat de aandeelhouders van Argos onenigheid zouden hebben wie de premie van de onderhandelaars zou moeten betalen.

Volgens het FD zou Argos lange tijd niet met de hoofdverantwoordelijken van Sistema hebben onderhandeld, maar met tussenpersonen die geen duidelijk mandaat hadden van het Russische conglomeraat. Deze tussenpersonen claimen nu een commissie van circa € 20 mln als de overname doorgaat. Dat wordt ontkend door Dirks.

Deal

“Zowel Sistema als Argos hebben nog steeds de intentie om deze deal te sluiten. Daarbij kan er op details wel eens onenigheid ontstaan. Maar de contouren van de deal zijn heel duidelijk voor iedereen”, zegt Dirks. Het genoemde overnamebod wil hij bevestigen noch ontkennen. “Daar doen wij nooit mededelingen over.”

De aandeelhouders van Argos zijn oprichter Peter Goedvolk, bouwondernemer Dik Wessels via zijn investeringsmaatschappij Reggeborgh en  investeringsmaatschappij Atlas Invest van Marcel van Poecke, die groot werd met het voormalige oliebedrijf Petroplus. Via een stichting zou het personeel ook een klein deel in handen hebben. Het is de bedoeling van Goedvolk na de verkoop aanblijft als CEO en daarbij opnieuw aandeelhouder wordt.

Onderhandelingen

Twee maanden geleden verklaarde oprichter en grootaandeelhouder van Sistema, de Russische miljardair Yevtushenkov, € 150 mln minder voor Argos te willen betalen. Dirks: “Dat was de opening voor de laatste ronde van onderhandelingen.” Er is volgens hem al overeenstemming over de prijs.

Met de overname van Argos zou Sistema een belangrijk afzetkanaal voor olieproducten in West-Europa bemachtigen. Aandelen van Sistema zijn beursgenoteerd in Londen en Moskou. Het bedrijf haalde in 2011 een omzet van $ 33 mrd en was daarmee een van de tien grootste beursgenoteerde bedrijven van Rusland. Sistema heeft een veelheid aan belangen in verschillende sectoren waaronder olieproductie, telecommunicatie, luchtvaart, banken, media en toerisme.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.