Petra van Stijn beta Clemens van Hulten bovag

Gedwongen sluiting tankstations is te zeer doemdenken

Petra van Stijn beta Clemens van Hulten bovag

Het gedwongen sluiten van tankstations is te zeer een vorm van doemdenken. Dat stelt BOVAG-voorzitter Clemens van Hulten in reactie op uitlatingen van NOVE-Directeur Erik de Vries en BETA-voorzitter Petra van Stijn die beiden stellen dat Nederland makkelijk af kan met met veel minder tankstations. Als er al tankstations in Nederland zullen afvallen, zullen dat volgens Van Hulten allereerst de onbemande pompen zijn.

Nederland kent een ongekend hoge tankstationdichtheid. Er zijn 4200 tankstations waarvan ongeveer 1200 onbemand.

Gezonde branche

Volgens Erik de Vries van NOVE kan Nederland met gemak met 3000 tankstation de markt bedienen. Daarmee zou de branche gezond kunnen blijven. Ook BETA-voorzitter Petra van Stijn verwacht dat het aantal tankstations de komende jaren met tenminste 500 zal dalen.

Eerder liet zij aan TankPro weten dat door de minimale marges op de de brandstoffen het verhuren van het voorterrein voor pomphouders een interessante optie is.

Doemdenker

Volgens Clemens van Hulten van BOVAG hoeft het allemaal niet zo’n vaart te lopen. “BOVAG is niet meteen een doemdenker. Ja, we hebben in Nederland een fijnmazig netwerk van retailers. Dit heeft alles te maken met het feit dat Nederland op twee na het dichtstbevolkte land van de wereld is. Dus kun je de Nederlandse situatie niet 1 op 1 vergelijken met de situatie een land als Duitsland. In Nederland zijn bijvoorbeeld ook meer dan 4.500 supermarkten voor de dagelijkse boodschappen, en die hebben in principe allemaal bestaansrecht.”

Ook van Hulten moet evenwel onderkennen dat veel tankstations het in de toekomst niet zullen gaan redden. “Met name de kleine en zwakkere bedrijven zullen afvallen. De onbemande pompen zullen wat ons betreft dan de eerst aangewezen zijn, omdat deze geen aanvullende shopformule hebben.”

Veelbelovende toekomst

Van Hulten denkt dat de shopformule de sleutel is voor een gezonde basis voor het tankstation van de toekomst. “De infrastructuur van de de tankstations is ideaal ingericht voor de haastige consument, die onderweg zijn e-mail wil checken, en op zijn eigen moment de internetaankoop ophaalt. Onderwijl kan hij zijn drankje, zijn broodje en koffie in een hem/haar passende life-style formule nuttigen.”

“Als de tankstationondernemer slagvaardig en tijdig hierop inspeelt, is er een veelbelovende toekomst voor onze branche weggelegd. Wij zullen als branchevereniging onze opleidingen en trainingen hier op gaan richten, en daar waar we kunnen onze leden in ondersteunen. Dat mogen leden van hun branche-organisatie verwachten” aldus de BOVAG-voorzitter.

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.