Bulat Subaev, Els Ruyssen, Ivo Hoskens, Lukoil

LUKoil gaat ook onbemande tankstations overnemen (Video)

Bulat Subaev, Els Ruyssen, Ivo Hoskens, Lukoil

LUKoil gaat in Nederland onder de naam LUKoil Express ook onbemande tankstations opkopen en exploiteren. Bovendien wil de Russische oliemaatschappij net zo groot worden als de vijf grootste spelers van dit moment in ons land. Dat zei topman Bulat Subaev bij de officiële opening van het eerste LUKoil tankstation in Nederland op 18 december in Maastricht.

LUkoil heeft een eerste stap gezet op de Nederlandse tankstationmarkt met de overname van 46 tankstations van Smeets Geelen in Limburg. Daaronder zijn ook onbemande stations.

Strategie

Volgens LUKoil heeft de aankoop van onbemande tankstations geleid tot een verandering van strategie in Nederland. De Russische oliemaatschappij zegt weliswaar een voorkeur te hebben voor bemande netwerken maar de situatie in Nederland is zo specifiek dat er ook interesse is in onbemande tankstations. Met wereldwijd 6000 tankstations is het voor het eerst dat LUKoil  onbemande tankstations gaat exploiteren.

Ook is de bedoeling dat LUKoil flink gaat groeien in Nederland. Door de wens uit te spreken dat LUKoil, net zo groot wil worden als de grote oliemaatschappijen in Nederland kan worden verondersteld dat LUKoil nog flinke aankopen zal gaan doen. Immers, de grote 5 hebben in Nederland gemiddeld 370 tankstations. Dat zou betekenen dat LUKoil nog zeker 300 tankstations in het vizier heeft.

Sponsor de klant

Volgens Ivo Hoskens retailmanager van de Benelux zal LUKoil in alle gevallen de prijsvechter blijven die het ook al in andere landen is. “We nemen dat erg serieus. We sturen onze mensen er elke dag op uit om bij de concurrent te kijken hoe daar de prijzen liggen. Met die gegevens bepalen wij onze laagste prijs. En dat is dan ook gegarandeerd de laagste prijs.”

Aan sponsoring of reclame zegt Hoskens weinig tot niets te zullen doen: “Uiteindelijk worden die kosten alleen maar doorberekend aan de klant. Wij werken met weinig overhead; hebben onze eigen oliebronnen; onze eigen boten, raffinaderijen en depots. Er zijn geen partijen die hier tussen zitten. Dat maakt ons ook zo concurrerend. Onze slogan is dan ook: Wij sponsoren de klant.”

Volledige aandacht

Het personeel van LUKoil kan overigens rekenen op de volledige aandacht van het bedrijf. Hoskens: “We begrijpen dat we op een lokale markt ook de lokale mensen moeten benutten. Het personeel gaat in alle gevallen van overnames gewoon mee. Zo hebben we het in België gedaan en zo gaan we het ook in Nederland doen.”

Bekijk hieronder de video Over LUKoil Express:

Lees ook: Overnames bieden kansen voor zelfstandige ondernemer

Fred Kramer

Over LUKoil:

Het oliebedrijf is opgericht in 1991 en was een vrijwillige fusie tussen drie olie- en gasbedrijven uit West-Siberië. De naam van het bedrijf werd gevormd uit de voorletters van de drie steden waaruit de fuserende olie- en gasbedrijven kwamen (LUK).

In 2000 kocht LUKoil het Amerikaanse oliebedrijf Getty Oil en begon vanaf 2003 met het openen van LUKoil-tankstations in de VS en met het omvormen van Getty-tankstations naar LUKoil-tankstations. In de lente van 2004 kocht LUKoil 779 Mobil  tankstations op.

ConocoPhilips

In september 2004 kocht ConocoPhilips een aandelenpakket ter waarde van 7,6% in LUKoil. De beide oliemaatschappijen besloten destijds om gezamenlijk een olie- en gasveld te gaan exploiteren in de noordelijk deel van Rusland.

In 2005 maakte LUKoil bekend dat het een nieuw olie- en gasveld had gevonden in de Kaspische zee. De mogelijke opbrengsten van dit olieveld worden geschat op 600 miljoen vaten olie en 34 miljard m³ aardgas.

Europa

In 2007 nam LUKoil in 7 Europese landen 376 JET-tankstations van ConocoPhillips over. De 157 Belgische en Luxemburgse JET-pompstations samen met 49 stations in Finland, 44 in Tsjechië, 30 in Hongarije, 83 in Polen en 14 in Slowakije transformeerden hierdoor naar LUKoil-tankstations.

In 2008 kocht LUKoil de Russische regionale elektricteitsproducent TGK-8.

Medio 2010 maakte de Amerikaanse partner ConocPhilips een strategische heroriëntatie bekend. Een van de onderdelen van dit programma was de verkoop van het aandelenbelang van 20% in LUKoil. Circa 40% van deze aandelen werd gekocht door LUKoil zelf voor een bedrag van $ 3,4 miljard. De rest van de LUKoil aandelen in handen van ConocoPhillips zijn in 2010 en 2011 verkocht.

Vlissingen

In september 2009 kocht LUKoil een belang van 45% in de raffinaderij van Total in Vlissingen. Deze aankoop heeft de onderneming 700 miljoen dollar gekost. De raffinaderij, heeft een verwerkingscapaciteit van 147.000 vaten per dag. De olieproducten worden weer verkocht door LUKoil in de diverse afzetmarkten.

In april 2012 tekende Lukoil een intentieverklaring om 46 tankstations in Nederlands Limburg te kopen, alsmede 13 tankstations in België. Al deze tankstations worden op het moment omgebouwd tot LUkoil tankstations. Inmiddels is het eerste LUKoil tankstation in Maastricht geopend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.