betaalterminal, skimming

Tango en TinQ verwachten sterke daling skimfraude

betaalterminal, skimming

De onbemande tankstationketens Tango en TinQ verwachten een sterke daling van skimfraude als banken overgaan tot een wereldwijde pinblokkade. Rabobank kent al een pinblokkade wereldwijd na skimming. ABN AMRO zegt begin volgend jaar een GEO-blokkade in te voeren net als ING. Dit jaar alleen al werd op 160 onbemande tankstations skimapparatuur geplaatst. Overigens krijgen benadeelde klanten in alle gevallen hun geld terug.

Skimmen, het met apparatuur aflezen van bankgegevens van de pinpas, is voor onbemande tankstations al jaren een gigantisch probleem. Met name Nederland is erg in trek bij skimfraudeurs. Met het invoeren van het Nieuwe Pinnen op 1 januari van dit jaar, waarbij de chip in plaats van de magneetstrip wordt gebruikt, was de verwachting dat het aantal skimincidenten sterk zou gaan dalen.

Tegendeel

Het tegendeel is echter het geval, blijkt uit cijfers van betalingsverwerker Equens. Het eerste halfjaar is met 30.000 geskimde passen geld opgenomen, goed voor een schadepost van meer dan 18 miljoen euro. Vorig jaar werden 55.000 passen geskimd met een totale schade van 39 miljoen euro. In tegenstelling tot andere landen in Europa kan met een geskimde pas uit Nederland nog gewoon buiten Europa geld van de bank worden gehaald, omdat daar nog de magneetstrip wordt gebruikt. Dit gebeurt dan ook op grote schaal.

Kwaad daglicht

Eilander zegt dat de branche er zelf alles aan doet om het skimmen te voorkomen: “Berichten over skimapparatuur zet onze branche in een kwaad daglicht, terwijl wij alle mogelijke maatregelen nemen om het terug te dringen. We hebben camerabeweking; onze betaalapparatuur voldoet aan alle eisen; we houden toezicht en schakelen snel de politie in. Toch blijft het een moeilijk verhaal als Nederland voor skimmers een unieke positie in Europa inneemt. We hopen en verwachten dat het probleem sterk zal verminderen na het invoeren van een wereldwijde pinblokkade door de banken.”

Een zogeheten GEO-blokkade blijkt inderdaad uiterst effectief. Zo is In België wel sprake van een forse afname. Daar hebben 23 banken met de invoering van de chip het gebruik van de betaalpas buiten Europa standaard geblokkeerd, waardoor bendes nog maar weinig aan een geskimde betaalpas hebben. Dit jaar zijn in België maar 8 betaalautomaten geskimd.

Alert blijven

Ook Edwin van Walsum van Tango vindt dat de oplossing van het probleem toch echt bij de banken ligt. “Wij hebben de afgelopen jaren miljoenen geïnvesteerd in veilige apparatuur en camerabewaking. Nu zijn de banken toch echt aan zet en gaat er gelukkig ook iets gebeuren.” Bij Rabobank die de GEO-blokkade al sinds juni heeft ingevoerd blijkt dat het werkt. Daar is het aantal frauduleuze pinpashandelingen drastisch gedaald.

Overigens denkt Van Walsum niet dat het lek in zijn geheel boven is als alle banken GEO-blokkades invoeren.”Het is wel een enorme stap maar we moeten de inventiviteit van deze bendes niet onderschatten. Daarvoor gaat er te veel geld in om. Zaak is dus om alert te blijven.”

Volgens Laurens Graper van AVIA en tevens bestuurslid van NOVE ligt het probleem overduidelijk bij de banken. “De banken blijven de problemen en de kosten bij de branche neerleggen, omdat zij weigeren zelf maatregelen te nemen zoals de magneetstrip afschaffen. Ik hoop dat de GEO-blokkade van de banken hier verandering in brengt. “

Fred Kramer

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.