Invoering Live View bij tankstation niet van vandaag op morgen

De verspreiding van Live View wordt een zaak van de lange adem. Dat verwacht commercieel directeur Aart van Rooijen van beveiligingsbedrijf BigBrother. “Het initiatief is goed, maar het is geen product op het schap dat zo ingezet kan worden. Die indruk wordt soms gewekt.”

Het idee van Live View is dat de politie via de beveiligingscamera’s van een tankstation of een winkel live kan meekijken als er een overval of ander incident plaatsvindt. Voorwaarde is dat de tankstations dan aangesloten moeten zijn op een particuliere alarmcentrale. Halverwege dit jaar presenteerde het ministerie van Veiligheid en Justitie het systeem.

Complexiteit

Het klinkt heel eenvoudig, maar dat is het volgens Van Rooijen niet. “De communicatie-infrastructuur op een tankstation is best ingewikkeld, al snap ik de toegevoegde waarde en de wens van de overheid.” Die complexiteit heeft onder meer te maken met de diversiteit aan systemen bij tankstations en bij meldkamers. “Remote beschikbaarheid binnen één netwerk bij één meldkamer is iets wat BigBrother al vijftien jaar doet bij onbemande tankstations. Dat is mogelijk omdat er eenduidige apparatuur is op de tankstations en één enkele meldkamer wordt gebruikt. Wij stellen onze vragen bij de haalbaarheid van landelijk met eenzelfde technische oplossing ontsluiting te geven aan elke willekeurige meldkamer.”

Daarnaast is volgens hem de vraag of Live View wel goed genoeg aansluit bij de behoefte van de tankstationondernemer of oliemaatschappij. Voor Live View bespeurt BigBrother nog weinig belangstelling. Ondernemers willen volgens hem bijvoorbeeld wel graag van afstand mee kunnen kijken met de beelden van de camera’s op hun eigen tankstation. “De belangstelling gaat verder dan alleen het streamen van camerabeelden. Je moet daarom naar intelligentere oplossingen toe.” De hoge kosten van videbewaking zouden in de ogen van Van Rooijen ook wel eens een belemmering kunnen vormen.

Landelijk uitrollen

Woordvoerder Tim Schoenmakers van de Belangenvereniging Tankstations BETA vindt het logisch dat het even duurt voordat Live View zijn weg heeft gevonden naar de tankstations. “Het is een prachtige ontwikkeling, maar het is niet een kwestie van alleen een stekkertje. Het wordt nu landelijk uitgerold. Nog niet alle meldkamers zijn aangesloten en nog niet alle beveiligingsbedrijven bieden het aan. Het duurt even voordat de omslag is gemaakt. En dan is het uiteindelijk altijd aan de ondernemer om de afweging te maken of het de moeite waard is. Het is een kosten-batenanalyse.”

Bij Safarm Beveiliging, de installateur die nauw samenwerkt met Securitas, zien ze de vraag naar Live View bij tankstations inmiddels langzaam ontstaan. “We merken dat het eraan zit te komen”, zegt accountmanager Eric-Jan Truijens. Binnenkort begint het bedrijf met een eerste pilot bij een tankstation met het doorsturen van videobeelden naar particuliere alarmcentrales. Dat gebeurt zowel bij meldingen van inbraak of overval, maar ook in de vorm van videosurveillance om medewerkers live te ondersteunen bij het openen of afsluiten van een tankstation. De pilot start vermoedelijk in december en duurt minimaal drie maanden. De naam van het tankstation wil Truijens nog niet bekendmaken.

Hoge vlucht

De techniek is inmiddels geregeld, zeggen Truijens en accountmanager Chris van Beers van Securitas. Beers: Er zijn heel veel verschillende videosystemen. Je moet een technische vertaling maken, zodat je de camerabeelden uniform kunt doorsturen. Dat is inmiddels getackeld.” Om die communicatie mogelijk te maken, is een interface nodig, een soort kastje aan de kant van de particuliere alarmcentrale. Van Beers verwacht veel van Live View. “Ik verwacht dat dit een enorme vlucht zal nemen, niet alleen bij de tankstations, maar ook in het midden- en kleinbedrijf.”

BOVAG Tankstations besteedt in het jaarcongres op 7 november speciale aandacht aan de werking van Live View.

Yvonne Ton

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.