Positoos

Lokaal spaarsysteem goed voor tankstation en vereniging

Positoos

Het opzetten van een lokaal spaarsysteem tussen verscheidene ondernemers in een gemeente is niet alleen goed voor de kassa maar stimuleert ook het saamhorigheidsgevoel. Dat zegt Hans Vieveen van het plaatselijk BP tankstation in Oisterwijk waar vier jaar geleden is gestart met het spaarsysteem Positoos. Het heeft de plaatselijke middenstand geen windeieren gelegd en heeft het verenigingsleven een enorme boost gegeven.

Pomphouder Vieveen is een van de initiatiefnemers van het lokale spaarsysteem. “We merkten een paar jaar geleden dat inwoners van Oisterwijk steeds vaker naar Tilburg gingen om daar inkopen te doen. We zijn met een aantal Oisterwijkse ondernemers om de tafel gaan zitten om dit te keren en hebben toen het spaarsysteem met de naam Positoos bedacht. Van positief denken, hè.”

Briljant

Het gegeven van Positoos is even simpel als briljant. De klant kan bij de aangesloten ondernemers punten sparen bij aan koop van een product. Of dat nu benzine is, een bril bij de plaatselijke opticien of een bezoekje aan de kapper. De gespaarde punten kunnen vervolgens weer worden gebruikt bij aankopen bij diezelfde ondernemers zodat er een soort gesloten systeem ontstaat.

Bijkomend voordeel voor het verenigingsleven is dat een een deel van de gespaarde punten (lees:geld) is gereserveerd voor de plaatselijke verenigingen of een eigen te kiezen goed doel.

Trouwe klanten

In Oisterwijk hebben zich inmiddels 57 plaatselijke ondernemers aangesloten en kent het spaarsysteem 3500 abonnementhouders. “We zien nu dat klanten ineens trouwe klanten zijn geworden. En ik merk het ook aan mezelf . Ik koop ook mijn spullen of diensten bij de andere ondernemers die zijn aangesloten.”

“Zo heb ik laatst nog twee fietsen gekocht van een collega-ondernemer in Oisterwijk, terwijl  ik zelf in Eindhoven woon en daar makkelijk een fiets had kunnen aanschaffen. Dan moet de rijwielhandelaar het natuurlijk niet in zijn hoofd halen om ergens anders te gaan tanken”, lacht Vieveen.

Saamhorigheidsgevoel

Niet alleen spinnen de ondernemers garen bij de Positoos ook het verenigingsleven mag zich spekkoper noemen. “Gemiddeld gaat 20 procent van de Positoos naar plaatselijke verenigingen als de voetbal- tennis- of de biljartclub”, zegt Vieveen.

“De deelnemers sparen dus vaak voor hun eigen vereniging. Ze mogen ook een goed doel uit kiezen zoals Villa Pardoes, waarvoor 7250 euro bijeen is gespaard. Dat alles maakt dat het saamhorigheidsgevoel binnen Oisterwijk veel groter is dan voorheen. En dat is een hele mooie bijkomstigheid.”

Inmiddels is het succes van de Positoos niet onopgemerkt gebleven. Onder meer Tilburg en Waalwijk hebben de Positoos ook omarmd en kennen inmiddels duizenden abonnementhouders.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.