Q8, Shell, Total, Den Haag

Uitkomst veiling tankstations: nieuwkomers nauwelijks kans

Slechts een van de zes tankstations die woensdag bij de veiling van het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB) onder de hamer zijn gegaan, is veranderd van eigenaar. Huidige eigenaren van tankstations hebben een grote voorkeurspositie. Daardoor maken zelfstandige stationhouders en brandstofhandelaren amper een kans bij veilingen, zo is ook nu weer gebleken. Dat zegt Erik de Vries van de Nederlandse Organisatie voor de Energiebranche (NOVE).

De veiling werd voor de tiende keer gedaan door het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB).  Alleen het tankstation van locatie Paardeweide in de gemeente Westerveld verandert van eigenaar. Dat tankstation was van Q8, maar wordt voor 800.000 euro overgenomen door Delek (Texaco). De overige tankstations blijven bij de huidige eigenaar.

Veiling

In totaal bracht de veiling ruim 25 miljoen euro op. Daarvan gaat 3,5 miljoen euro rechtstreeks naar de Nederlandse staat. Dat komt omdat volgens de topdeel regeling de huidige eigenaar van een tankstation alleen 30% van het verschil tussen zijn eigen bod en dat van nummer twee hoeft te betalen. Gaat een tankstation naar een nieuwe eigenaar, dan krijgt de huidige ondernemer het volledige bod uitgekeerd.

Door deze berekening maken nieuwkomers amper kans bij veilingen. Zij moeten immers het volledige bod voldoen. Terwijl de huidige eigenaar ‘slechts’ 30% van het topdeel hoeft af te tikken. Martijn van de Kolk van de BETA: “Het is elke keer een potje kaarten tussen de grote oliemaatschappijen. De groep met bieders in de zaal wordt ook iedere keer kleiner.”

Spannend

BOVAG voorzitter Clemens van Hulten: ” Opvallende afwezige vandaag waren Lukoil en Shell die de locaties blijkbaar niet interessant vinden. De overheid is als vanzelfsprekend blij met de verkoop het levert tenslotte alleen de schatkist wat op. Wat ze er niet bij zeggen is dat de veiling ook leidt tot een hoge prijsstelling aan de snelweg.

“In 2017 is er voor het eerst sprake van het feit dat tankstations voor de tweede keer zullen worden geveild. Daarbij is dan ook de gehele opbrengst voor de Staat. Pas dan zullen we een spannende veiling meemaken en zal blijken of de beoogde marktwerking gaat intreden”, aldus Van Hulten.

Biedboeken

Over vijf jaar gaat er voor het eerst een tankstation in de veiling die buiten de topdeel regeling valt.

Ook het gebrek aan informatie in de biedboeken is een doorn in het oog van NOVE. De Vries: “Daarin staat bijvoorbeeld niets over het aantal liters dat een tankstation jaarlijks verkoopt of hoeveel tankpassen er in omloop zijn. Nieuwkomers hebben daardoor geen idee wat de opbrengsten zijn van de tankstations. Daardoor worden zij ontmoedigd om mee te bieden.”

Inzichtelijk

De overheid is op dit moment bezig om de regeling voor biedboeken aan te passen, zodat de informatie over de tankstations bij veilingen meer inzichtelijk wordt.

Het veilingmodel is 2002 ingezet om de concurrentie tussen tankstations aan de snelweg vergroten. Ook levert het de Staatskas een aardige duit op. Belangenverenigingen verwijten de overheid de tankstations als melkkoe te gebruiken. Volgens hen leveren de veilingen geen extra concurrentie op, omdat zich amper nieuwe spelers op de markt aanbieden.

Uitkomst van de veiling:

1. Locatie Peelerveld aan de A28 in de gemeente Tynaarlo. Hoogste bod: €912.000. Een na hoogste bod: €500.000. Blijft bij eigenaar Total
2. Locatie De Poort aan de A15 in de gemeente Rotterdam. Hoogste bod: €3.800.000. Een na hoogste bod: €1.625.000. Blijft bij eigenaar Q8
3. Locatie Rijskade aan de A20 in de gemeente Vlaardingen. Hoogste bod: €5.555.000. Een na hoogste bod: €1.000.000. Blijft bij eigenaar BP
4. Locatie Paardeweide aan de A32 in de gemeente Westerveld. Hoogste bod: €800.000. Gaat van Q8 naar Delek (Texaco)
5. Locatie Kalix Berna aan de A27 in de gemeente Oosterhout. Hoogste bod: €7.601.000. Een na hoogste bod: €7.117.000. Blijft bij eigenaar Esso
6. De Abt aan de A6 in de gemeente Noordoostpolder. Hoogste bod: €6.500.000. Een na hoogste bod: €2.255.000. Blijft bij eigenaar Delek

Marieke van Gompel

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.