VVD-er Jeanine Hennis-Plasschaert, staatssecretaris Fred Teeven, BETA-voorzitter Petra van Stijn

Teeven onder indruk van overval-verhalen bij werkbezoek

VVD-er Jeanine Hennis-Plasschaert, staatssecretaris Fred Teeven, BETA-voorzitter Petra van Stijn

Een hardere aanpak van overvallers; een betere samenwerking tussen pomphouders en politie en justitie onderling en een grotere focus op het slachtoffer. Met deze aandachtspunten wil staatssecretaris Fred Teeven (VVD) de criminaliteit bij tankstations nog verder terugdringen. Dat zei hij donderdag 9 augustus tijdens een werkbezoek bij 5 tankstations in het land, waar hij onder de indruk was van verhalen van pomphouders.

Demissionair staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven stak gisteren samen met VVD-collega Jeanine Hennis-Plasschaert zijn licht op bij vijf pomphouders in het land. Hoe staat het met de veiligheid op de tankstations? Hoe zit het met de behandeling van dossiers bij politie? Wat zijn de mogelijkheden om het overvallers zo moeilijk mogelijk te maken?

Confronterend

Op al deze vragen kreeg kregen Teeven en Hennis-Plasschaert nu eens antwoord van de mensen die er dagelijks mee te maken hebben: de pomphouders zelf. En de VVD-ers schrokken van de verhalen over overvallers die zonder pardon een medewerker neerschieten of van een pomphouder die vrijwel ieder jaar wordt overvallen.

“Ja, dat is verschrikkelijk om te horen wat deze mensen meemaken”, reageerde Teeven. “We kennen natuurlijk de cijfers maar als je het zo direct uit de praktijk hoort is dat toch confronterend.”

Politiek

Wat kan de politiek voor de pomphouders betekenen?, was de meest gestelde vraag aan Teeven. De staatssecretaris legde uit dat al verschillende initiatieven zijn ingezet en dat een combinatie van maatregelen vanuit de pomphouder zelf, maar zeker ook vanuit justitie oplossingen kunnen bieden.

“Er is niet één pasklaar antwoord op overvallers of doorrijders dat moet altijd een combinatie van factoren zijn. Vanuit Justitie kennen we bijvoorbeeld het adolescentie strafrecht waardoor ook 16- en 17-jarigen als volwassenen kunnen worden berecht. En we willen ook de strafmaat verdubbelen voor zware vergrijpen als overvallen.”

Inlogcode

Teeven haalde ook een praktijkvoorbeeld aan van het politiekorps Noord-Holland, waar pomphouders hun aangifte kunnen volgen per computer. “Eén van de grotere frustraties van pomphouders is dat er weinig of niets met hun aangifte wordt gedaan.”

“In Noord-Holland hebben ze dat opgelost door de aangever een eigen inlogcode te geven waarmee ze de vorderingen van hun aangifte kunnen volgen. Zulke zaken zouden natuurlijk in heel Nederland mogelijk moeten zijn. Wat dat betreft is het nog even wachten op de invoering van de nationale politie. Daar liggen mogelijkheden om zulke zaken centraal te maken.”

Investering

De pomphouders zijn blij met de aandacht van die de VVD heeft voor hun zaak. “Ja met zo’n werkbezoek voel je je wel serieus genomen “, zegt pomphouder Rob van Gestel uit Well. “Kijk, wij als pomphouders doen investering op investering om onze tankstations veiliger te maken. Ik heb bijvoorbeeld 19 camera’s hangen en een speciale kluis laten inbouwen. Die investeringen lopen in de tienduizenden euro’s. Dan mag je ook iets van de overheid verwachten.”

Kerfstok

BETA voorzitter Petra van Stijn die de VVD-ers in haar fonkelnieuwe tankstations in Arnhem had uitgenodigd, had ook nog een tip voor de staatssecretaris. “Als het om doorrijders gaat is het van belang dat de politie daar meer mee gaat doen. Het is een feit dat mensen die in een auto rijden met een vals kenteken vaak veel meer op hun kerfstok hebben.”

“Met alle camera’s die op tankstations hangen kunnen we op deze manier veel sneller criminelen  oppakken. Maar dan moet er wel goed worden samengewerkt.” Teeven beloofde de tip mee te nemen.

Fred Kramer

Lees ook: Staatssecretaris Teeven peilt veiligheid bij tankstations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.