Argos Oil, Jan Dirks, oliemaatschappij

Argos Oil: van olie- naar energieleverancier en meer

Argos Oil, Jan Dirks, oliemaatschappij

Argos Oil North Sea Group staat aan de vooravond van een enorme omwenteling. Niet alleen heeft het oliebedrijf uit Rotterdam vergevorderde plannen voor een aanzienlijke uitbreiding tot 200 tankstations, maar ook gaat Argos de switch maken van olie- naar energieleverancier. Dus kan de automobilist in de nabije toekomst bij het Argos tankstation energiecontracten afsluiten of zelfs telefonie- en verzekeringscontracten.

Maar vooralsnog is Argos druk doende met een uitbreiding van 70 naar 200 tankstations verspreid over het land. Argos zit al met betrokken partijen om de tafel. De verwachting is dat begin volgend jaar de gesprekken hierover zijn omgezet in daadwerkelijke samenwerkingsverbanden. Want dat is waar Argos feitelijk naar toe wilt: een partner zijn voor zelfstandige oliehandelaren en tankstations.

Vijver

Met de ingezette uitbreiding vist Argos evenwel in dezelfde vijver waar Russische, Kazachstaanse en Azeirbedzjaanse oliemaatschappijen hun zinnen op hebben gezet: Nederlandse netwerken van zo’n 30 tot 50 tankstations groot.

“We kunnen niet ontkennen dat we met belangstelling de toetreding van Lukoil op de Nederlandse markt hebben gevolgd. Wat dat betreft hebben we op tijd geschakeld.” Aan het woord is Jan Dirks marketing directeur van Argos Oil North Sea Group. “Het grote verschil is dat we met deze netwerken willen gaan samenwerken. De naam en de zelfstandigheid blijft dus behouden.”

“Dit in tegenstelling tot de Oost-Europese gegadigden die de tankstations willen overnemen en omkleuren. Wij hebben onze strategie ingezet toen nog geen sprake was van Oost-Europese toetreders. Daarbij hebben we dus een beetje geluk gehad”, aldus Dirks.

Gas en stroom

Argos staat aan de vooravond van de grootste verandering binnen het bedrijf. Van alleen leverancier van olie gerelateerde producten wil Argos energieleverancier worden in de meest omvattende zin van het woord. Van ‘Fuel the Future’ naar ‘Energize the Future’. Om dat te bewerkstelligen is Argos een overeenkomst aangegaan met BudgetEnergie. “De bedoeling is dat we in onze tankstations ook gas en stroom gaan aanbieden aan onze klanten.”

“Dat kan dan bijvoorbeeld in combinatie met een flink voordeel op tankbeurten. In een later stadium denken we ook aan het aanbieden van telefonie en verzekeringen. Door slim in te kopen kunnen we dan een zeer goede deal aan onze klanten aanbieden.”

Of er daadwerkelijk klandizie bestaat om in tankstations verzekeringen af te sluiten of gas en stroom in te kopen, heeft Argos niet onderzocht. “Pomphouders reageren in eerste instantie verbaasd als we het hierover hebben. Maar ook zij weten dat de volumes op tankstations in de toekomst alleen maar minder worden en dat er aanvullende manieren moeten worden gevonden om omzet te halen.”

Ambitie

De ambitie van Argos reikt nog verder. “We denken aan het uitrollen van eigen kant en klaar maaltijden. Nu nog een ondergeschoven kindje op tankstations. Ook hebben we inmiddels een eigen koffielijn. En waarom zouden we ook niet op andere plaatsen aanbieden als alleen op tankstations? De mogelijkheden zijn legio.”

Om al deze ambities bij elkaar te laten komen gaat Argos op het hoofdkantoor aan de Waalhaven in Rotterdam een soort van showroom inrichten.”We kunnen natuurlijk een hoop vertellen aan onze klanten maar als ze het zien spreekt dat meer tot de verbeelding”, zegt Jan Dirks.

Fred Kramer

Lees ook: Argos wil naast brandstof ook gas en stroom leveren

 

 

Over Argos

Argos North Sea Group is in 2011 ontstaan uit de fusie tussen Argos Oil en North Sea Group.

Het bedrijf is de grootste onafhankelijke speler (niet beursgenoteerd of staats gelieerd) op de West-Europese downstream oliemarkt en combineert de opslag en distributie met de internationale handel in en verkoop van minerale oliën en biobrandstoffen.

De klanten van Argos North Sea Group, waaronder grote oliemaatschappijen, de internationale scheepvaart, handelshuizen en resellers, vertrouwen al decennia op de (product) kwaliteit en de marktgerichte aanpak van de groep.

Argos North Sea Group wil een vooraanstaande rol spelen in de West Europese energiemarkt die onder andere door een toenemend milieubewustzijn volop in beweging is waardoor de vraag naar alternatieve energiebronnen stijgt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.