benzinedief

Meer benzinedieven door hoge prijzen aan de pomp

Er is een flinke toename van het aantal benzinedieven bij tankstations. Dat stellen incassobureaus Groenewegen , PB Tankcollect en Flanderijn die belast zijn met vorderingen op benzinedieven. De groei zou mede worden veroorzaakt door de hoge benzineprijzen.

Zo telt incassobureau Flanderijn in 2012 al 500 vorderingen op benzinedieven tegenover 400 in dezelfde periode van vorig jaar. Een toename van 20 procent. Ook Groenewegen, het grootste incassobureau als het om doorijders gaat,  heeft beduidend meer vorderingen uitstaan.

Gestegen

Volgens directeur Dick Kruiswijk van Groenewegen is het aantal ten opzichte van vorig jaar met 18 procent gestegen. Exacte aantallen wil hij niet geven. “We kunnen constateren dat het aantal benzinedieven stijgt. Daar zijn de hoge prijzen aan de pomp kennelijk debet aan maar het kan ook dat pomphouders nu sneller en vaker hun geld willen terughalen.”

Soorten

Er zijn verschillende soorten benzinedieven te onderscheiden. Ten eerste heb je de doorgewinterde benzinedief die met valse kentekenplaten op de auto rustig zijn gang kan gaan. Dit type doet de pomphouder het meeste pijn. Immers, mocht de dief al worden opgespoord dan staan er vaak meerdere vergrijpen op zijn naam.

Aansluiten

Hierdoor kan de pomphouder achteraan aansluiten in het rijtje schuldeisers en is de kans dat hij wordt gecompenseerd erg klein.”Daarom pleiten we al jaren voor het vastzetten van de kentekenplaat op de auto”, zegt Ewout Klok van de BETA die bevestigt dat de hoge benzineprijs tot meer diefstal leidt . “Als je bedenkt dat een volle tank benzine nu rond de 100 euro kost, kun je je voorstellen wat dat met een pomphouders doet als hij meerdere keren per maand wordt bestolen.”

Kentekenplaat

Het tweede type is de doorrijder met eigen kentekenplaat. “Bij dit type is van belang dat de pomphouder zelf altijd aangifte doet.Wij horen nog wel eens dat de pomphouder het een te grote moeite vindt om aangifte te doen en het maar op zijn beloop laat. Maar dan krijg je je geld dus nooit terug en voor je het weet weten andere benzinedieven je te vinden. Dus altijd aangifte doen.”

‘Kloppers’

Een ander fenomeen wat steeds vaker de kop opsteekt is de zogeheten ‘Klopper’. Dit zijn automobilisten die aan het eind van de maand even geen geld hebben maar toch komen tanken. “Ze komen dan gewoon naar de kassa en kloppen dan op hun zakken om te laten zien dat ze geen geld hebben. Ze nemen de incassokosten voor lief. Ook hier geldt voor de pomphouder: zorg dat je zo snel mogelijk je geld terugkrijgt, anders geef je een verkeerd signaal af.”

lees ook: Chip in kentekenplaat moet benzinediefstal stoppen

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.