Belgen in de rij voor goedkope diesel aan de grens

Het is jarenlang anders geweest. Toen gingen de Nederlandse automobilisten de grens met België over om goedkoop te tanken. Sinds een paar maanden zijn de zaken omgekeerd. Althans in Sluis waar pomphouder Peter Biesbroeck (43) zijn tankstation onder de vlag van AVIA runt. De diesel is er 14 eurocent goedkoper dan bij de Belgen. ‘Ik heb hier elke zondag files staan met alleen maar auto’s met Belgische kentekens. Echt waar.”

Nu is het Zeeuws-Vlaamse Sluis altijd al op de Belgen gericht. Het was ooit het stadje met de hoogste seksshop-dichtheid van Nederland, simpelweg omdat er in België amper wat te halen viel op dit gebied. Daarna kwamen de benzinestations omdat het hier goedkoper tanken was. En sinds kort schieten de drogisterijen als paddenstoelen uit de grond omdat medicijnen en zalfjes in Sluis beter aan de prijs zitten.

Benzineboulevard

Peter, die nu 25 jaar in het vak zit, kan het zich nog wel herinneren dat er in Sluis een heuse benzineboulevard was met bijna 25 tankstations op een rij. ” Dat is lang geleden toen de prijzen ten opzichte van België nog gunstig lagen. De een na de ander begon een eigen pompstationnetje, want de Belgen bleven toch komen.”

Volharding

Maar de Belgen bleven niet komen toen de benzineprijzen in eigen land steeds voordeliger werden. De benzineboulevard verdween en uiteindelijk bleef Peter en een onbemand station van Tamoil over. Die volharding lijkt hem nu geen windeieren te leggen. Het klantenbestand van het tankstation bestaat voor 80 % uit Belgen.

Diesel

Peter verklaart: “Kijk, haast  iedereen in België rijdt een dieselauto, omdat deze vanuit overheidswege het minst wordt belast. De dieselprijs wordt nu nog kunstmatig net onder de 1,50 euro gehouden. In Nederland is de adviesprijs 1,43 euro. Zodra de Belgen meer dan 10 eurocent op een liter diesel kunnen verdienen komen ze massaal deze kant op. Dus zit ik altijd boven de 10 cent korting. Op dit moment zelfs 14 cent.”

Carwash

De ondernemer in Peter weet dat hij zijn klanten ook iets meer moet bieden dan alleen goedkopere brandstof. Met zijn carwash probeert hij net dat beetje extra service te geven aan zijn klanten. “Weer of geen weer. Ik heb altijd iemand buiten staan die de auto in de voorwas zet en de automobilist helpt.”

Belgen

Twee jaar geleden ging Peter over van Total naar AVIA en die overstap is hem goed bevallen. “Ik moet zeggen dat je bij AVIA alle vrijheid krijgt om je eigen ideëen te ontwikkelen en ze staan ook klaar om je daarbij te helpen. ” Zo gaat Peter volgend voorjaar een nieuwe carwash installeren en een kleine verbouwing aan zijn pompshop uitvoeren. Allemaal om de stroom Belgen naar Sluis intact te houden.

Fred Kramer

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.