clemens_van_hulten

Voorzitter Clemens van Hulten: diplomaat en lobbyist

Hij vindt dat je met stille diplomatie en een sterke lobby eerder je doelen bereikt dan met hard schreeuwen. Ook vindt hij dat je als pomphouder maatschappelijk verantwoord moet ondernemen. En tegen collega-voorzitter Ewout Klok van de BETA  zou hij willen zeggen: “Doe eens effe normaal man.” Ziehier Clemens van Hulten (57) kersverse voorzitter van BOVAG-tankstations.

Clemens van Hulten kan met recht zeggen dat hij weet waarover hij praat als het om tankstations en besturen gaat. Hij is eigenaar van het alom bekende tankstation De Lucht bij Zaltbommel en is naast lid van BOVAG ook jarenlang lid geweest van BETA.

Keukens

Hij heeft dus in beide keukens kunnen kijken en heeft zich ook sterk gemaakt voor een federatie tussen de twee belangenverenigingen. “Daar hebben we twee jaar over onderhandeld. De portefeuilles waren verdeeld en we waren de BETA op heel veel punten tegemoet gekomen. Vervolgens krijg je ineens te horen dat de zaak niet doorgaat. Dat is erg jammer want ik vind dat de pomphouder meer gebaat is bij één sterke stem dan bij twee belangenverenigingen.”

Persbeleid BETA

De nieuwe voorzitter komt al snel te spreken over de handelwijze van BETA en dan met name zijn voorzitter Ewout Klok: “Ik ken Ewout inmiddels goed en heb hem leren waarderen als voorzitter maar hij gedraagt zich nu wel als een olifant in een porseleinkast.”

Van Hulten duidt op het alcoholverkoop-dossier. “Dat Klok nu zijn leden oproept om tegen de wet in alcohol op tankstations te verkopen is gewoonweg onverstandig. Hoe ziet hij dit voor zich? Dadelijk worden er pomphouders opgepakt.”

“Dat het tot een proefproces komt kan jarenlang duren. Wie betaalt in de tussentijd de boetes en de juridische kosten? Bovendien waren wij al tijden bezig om binnen de politiek een opening te krijgen in deze kwestie. Maar nu is dit dossier door de actie van BETA voor de politiek wel van tafel. Geen enkele politieke partij gaat hier nu zijn handen nog aan branden.”

Ergernis

Een andere ergernis voor Van Hulten is de oproep die BETA heeft gedaan aan automobilisten om doorrijders klem te rijden ten faveure van een gratis tankbeurt. “Dat is toch onverantwoord. Doorrijders die met valse kentekenplaten rondrijden hebben vaak meer op hun kerfstok. Je weet niet of ze wapens bij zich hebben.”

“BETA laat zich met deze oproep leiden door de emoties binnen de club. Ik zou tegen Ewout willen zeggen: “Doe eens effe normaal, man. Houd zicht op wat je uiteindelijk wilt bereiken. Dat gaat niet altijd met zomaar wat schreeuwen om headlines te halen.”

Samenwerking

Overigens gaan de twee voorzitters op 18 november samen zitten om een en ander te bespreken. Van Hulten begrijpt ook wel dat de twee elkaar nodig hebben. “We zouden wat meer van allebei onze goede kanten gebruik kunnen maken. We werken al veel samen en hebben pas ook weer een Cao-akkoord gesloten. Dat is waar we samen goed in zijn maar wat mij betreft mag die samenwerking op nog meer vlakken gebeuren.”

Van Hulten begrijpt dat de tankstationbranche onder druk staat maar ziet hierin ook mogelijkheden. Als nieuwe voorzitter wil hij de 850 leden meer betrekken bij de plannen van BOVAG-tankstations. Ook wil hij een platform maken waarop pomphouders ervaringen en ideeën kunnen uitwisselen. Om dat te bewerkstelligen zal BOVAG Tankstations de komende jaren ledenbijeenkomsten houden op diverse plaatsen in het land. Daarbij wordt ook de bestuursstructuur gewijzigd. Bestuursleden krijgen nu allemaal een aantal onderwerpen in portefeuille en worden aanspreekpunt op die onderwerpen.

Toekomst

Het tankstation van de toekomst zal volgens Van Hulten meer en meer op een ‘convenience-store’ gaan lijken. Met een mooie shop, schone toiletten en een uitgebreid assortiment aan verse producten in de bakery. Op het voorterrein zullen verschillende brandstoffen worden aangeboden: klassiek en alternatief, waterstof en elektriciteit. En het tankstation zal met windmolens en zonnepanelen in zijn eigen energie voorzien, voorspelt hij.  “Het zal meer en meer om de beleving gaan in combinatie met milieuvriendelijkheid. Hier ligt voor de pomphouder de uitdaging. Ik ben er zeker van dat we die uitdaging aan kunnen.”

Fred Kramer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.