Cao-akkoord voor tankstation-en carwashbranche

BOVAG en Beta hebben maandagavond tijdens een vierde onderhandelingsronde alsnog met de vakbonden overeenstemming bereikt over een principeakkoord  voor een nieuwe CAO voor de tankstation- en carwashbranche. De nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst heeft een looptijd van twee jaar en twee maanden. Zo meldt de Bovagkrant.

De partijen hebben een “beperkte” loonstijging afgesproken. In mei 2012 worden de lonen met twee procent verhoogd, in februari 2013 volgt een loonsverhoging over de loonschalen van 1 procent en in september van dat jaar worden de lonen met nog eens 1 procent verhoogd. Tevens is met vakbonden afgesproken dat in december van dit jaar een eenmalige uitkering van75 euro wordt gegeven.

Langlopende Cao

BOVAG en Beta  hebben met de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, LBV en De Unie een langdurige CAO afgesproken voor tankstations en wasbedrijven. De CAO loopt van 1 september dit jaar tot 1 november 2013.

BOVAG-onderhandelaar Jos Kleiboer is te spreken over het eindresultaat: ‘Hiermee geven we invulling aan de uitdrukkelijke wens van de leden van BOVAG en Beta om een langlopende CAO af te spreken. Een lange looptijd van de CAO zorgt voor rust op het gebied van arbeidsvoorwaarden en geeft daarnaast duidelijkheid aan de ondernemers over kostenontwikkelingen in deze moeilijke economische tijd.’

Beta

Beta- onderhandelaar Martijn van der Kolk vult aan: ‘Verder hebben we kunnen afspreken dat een kwart van de totale loonsverhoging alléén over de CAO schalen gaat en niet over het feitelijke salaris, wat een werknemer verdient. Ook deze vorm van kostenbeheersing was een uitdrukkelijke wens van de leden.’

Omdat de drie afgesproken loonsverhogingen laat in de looptijd van de CAO worden gegeven, is ter compensatie een eenmalige uitkering van 75 euro afgesproken die in december van dit jaar wordt uitgekeerd. Dat bedrag geldt voor medewerkers met een volledig dienstverband.

Opleiding

Ten opzichte van de oude collectieve arbeidsovereenkomst zijn nog enkele belangrijke aanpassingen doorgevoerd. Op het gebied van scholing hebben de Cao-partijen afgesproken om de bestaande Cao-regeling over opleidingsvouchers voort te zetten.

Daarnaast kan op verzoek van een werknemer in overleg met de werkgever een persoonlijk opleidingsplan worden opgesteld. Het opleidingsfonds OOTW zal hiervoor een voorbeeldinstrument ontwikkelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.