Ballast Nedam bouwt futuristische tankstations in België

België lijkt een nieuwe weg te zijn ingeslagen te zijn als het gaat om de bouw van ultramoderne tankstations. De Nederlandse bouwer Ballast Nedam heeft zich deze specialisatie aangemeten met de bouw van 7 futuristische tankstations aan de Belgische snelwegen. 

De nieuwbouw van een tankstation komt over het algemeen niet in aanmerking voor architectonische prijzen. In België denken ze daar sinds kort anders over. Daar verrijst het ene na het andere futuristische bouwwerk aan de snelweg dat nog maar weinig doet denken aan een tankstation ‘oude stijl’.

Omwenteling

Reden voor deze omwenteling is de eis die de Belgische overheid stelt aan de architectonische invulling en duurzaamheid van het tankstation.

Florine Schmeddes, projectmanager van Ballast Nedam IPM: “België kent net als Nederland een veiling van huurrechten van tankstations aan de snelweg om de 15 jaar.”

Ontwerp

“De overheid stelt als bindende voorwaarde dat er bij een overname aandacht wordt besteed aan ontwerp, landelijke inpassing en duurzaamheid. De ontwerpen worden hierop beoordeeld en getoetst aan de gestelde criteria. Daarbij wordt vaak gekozen voor het meest tot de verbeelding sprekende ontwerp en niet altijd voor de goedkoopste variant.”

Bouwkosten

Inmiddels is Ballast Nedam verantwoordelijk voor de bouw van nieuwe tankstations bij Namen, Brussel, Antwerpen en net voor de grens met Frankrijk. De bouwkosten van deze moderne varianten liggen  hoog. In veel gevallen boven de 5 miljoen euro per locatie.

Afbreken

Frappant is dat al deze nieuwe tankstations na 15 jaar weer tot de grond toe moeten worden afgebroken om weer plaats te maken voor een volgend futuristisch bouwwerk zodra het in nieuwe handen komt.

Nederland

Projectmanager Schmeddes verwacht niet dat in Nederland op korte termijn ook ultramoderne tankstations aan de snelweg zullen worden gebouwd. “Simpelweg omdat er geen dwang achter zit. Ook is het nogal een investering die zich uiteindelijk zal moeten terugbetalen.”

Fred Kramer

Q8-Tankstation bij Namen

Texaco-tankstation bij Kruibeke

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Ballast Nedam bouwt futuristische tankstations in België”

marvin|04.07.12|21:16

Is het mogelijk om voor de export de inventaris van een tankstation op te kopen? Waar kan ik terecht?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.