suikerriet, oogsten

Shell produceert eigen bio-ethanol als joint venture Raizen

suikerriet, oogsten

Shell en het Braziliaanse bedrijf Cosan, dat suiker en ethanol produceert, hebben een joint venture gelanceerd. Shell is hierdoor nu ook naast distributeur ook producent van de biobrandstof ethanol uit suikerriet.

Raizen moet een toonaangevende producent worden van de biobrandstof ethanol uit suikerriet, meldt Shell. Voor de joint venture was Shell alleen distributeur van biobrandstof en deed het onderzoek naar meer efficiëntere biobrandstoffen, maar nu wordt het bedrijf ook producent. Het bedrijf gaat wel door met het onderzoek, maar kan dit nu doen op basis van de kennis dat het op doet in het productieproces.

Ethanol

“We willen een leidende positie opbouwen in het land dat op de meest efficiënte manier ethanol produceert ter wereld,” zegt Peter Voser, Shell Chief Executive Officer. “Duurzame biobrandstoffen worden steeds belangrijker in de wereldwijde brandstofmix voor transport.” Brazilië is een van de snelst groeiende markten voor biobrandstof. De brandstofmix bestaat daar al voor 20 procent uit biobrandstoffen.

Shell combineert de ervaring op het gebied van retail, het wereldwijde netwerk en het onderzoek in biobrandstoffen met de kennis die Cosan heeft van het op grote schaal biobrandstoffen produceren. Het is de bedoeling dat Raizen meer dan 2 miljard liter per jaar produceert en verkoopt en dat de nieuwe joint venture 4500 Shell tankstations gaat voorzien van bio-ethanol.

Biobrandstof

“Ethanol gemaakt van Braziliaans suikerriet is een van de meest duurzame biobrandstoffen,” zegt Mark Gainsborough, Shell Executive Vice President Alternative Energies. “Het is de brandstof met de laagste CO2-uitstoot.”

Braziliaans suikerriet lever 7000 liter ethanol per hectare suikerriet. Ter vergelijking: een hectare maïs in de VS levert 3800 liter en een hectare tarwe in Europa levert 2500 liter ethanol. Dit zegt Unica, de Braziliaanse branchevereniging voor suikerriet.

Brazilië

Het Braziliaanse suikerrietareaal beslaat momenteel 8,1 miljoen hectare, circa 0,9% van de bruikbare grond van het land. De overheid verbiedt bedrijven om gevoelige gebieden te betreden, zoals regenwouden of land dat nodig is voor andere voedselgewassen en om voedselgewassen naar andere gevoelige gebieden te verplaatsen.

De wet erkent tevens de rechten van de inheemse bevolking en hun aanspraken op grondbezit. De belangrijkste suikerrietgebieden liggen op honderden kilometers van het Amazone-regenwoud.

CO2

Ook neemt suikerriet als het groeit meer CO2 op dan andere gewassen voor biobrandstof, zoals soja. Ethanol uit Braziliaans suikerriet produceert 70 procent minder CO2 over de hele keten van cultivatie van de gewassen tot en met de productieprocessen, volgens Gainsborough. Shell wil in de toekomst onderzoeken of de CO2-uitstoot verder naar beneden kan door de ethanol nog efficiënter te produceren.

Bijproducten van het verwerken van suikerriet tot ethanol worden gerecycled als organische mest. Plantafval wordt verbrand om stroom te produceren voor de verwerkingsmachines en overtollige energie wordt geleverd aan het nationale elektriciteitsnet.

Suikerriet

Raizen heeft in Brazilië 24 fabrieken. Daar kan jaarlijks tot 62 miljoen ton suikerriet omgezet worden in suiker of ethanol. Ook zegt Shell dat de fabrieken flexibel genoeg zijn om zich aan de marktvraag aan te passen.

Raizen telt ongeveer 40.000 werknemers moet ruim twee miljard liter ethanol per jaar produceren voor de Braziliaanse en internationale markt, meldt Cosan in een verklaring.

Europa

In Europa is ongeveer 4 procent van alle brandstoffen een biobrandstof. In de Verenigde Staten is dit volgens Shell 3 procent, maar het bedrijf verwacht dat dit in 2030 oploopt naar 9 procent. In Nederland wordt ethanol sinds 2007 toegevoegd aan brandstof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.