mistgenerator, bandit, tankshop

De mistgenerator als inbraakpreventie in het tankstation

Wat je niet ziet, kun je ook niet stelen. Dat zegt Nadim Masri, salesmanager van Bandit Mistgeneratoren BV in Nederland. De Bandit is een paar jaar geleden geïntroduceerd bij tankstations. “Bij een van onze grote klanten nam het aantal inbraakpogingen binnen vijf jaar af met 95 procent”, zegt Masri. “De afname van succesvolle inbraken was zelfs 100 procent.”

Bandit is marktleider voor het leveren van mistgeneratoren. In Nederland zijn er ongeveer 500 Bandits bij tankstations geplaatst. “Maar ook kledingwinkels van bijvoorbeeld Hérmes hebben een Bandit, omdat de mist geen sporen achterlaat.” De mist vormt geen gevaar voor de volksgezondheid .

Alarmsysteem

De Bandit wordt gekoppeld aan het alarmsysteem. Als de tankshop wordt betreden zonder dat het alarm wordt uitgeschakeld gaat de Bandit af. Binnen drie seconden staat de ruimte vol met rook. De mist heeft een muntgeur waardoor het direct duidelijk is dat er geen sprake is van een brandrook.

De Bandit genereert 28 kubieke meter mist per seconde en stoot dat 18 seconden lang uit. De mistgenerator heeft een mistdichtheid van 30 centimeter. Dat wil zeggen dat als de mistgenerator af gaat, een inbreker niet verder kan kijken dan 30 centimeter. De mist blijft ongeveer tien minuten hangen.

Meldkamer

Zodra de Bandit af gaat, stuurt deze ook een melding naar de meldkamer van een particuliere alarmcentrale. Zij kunnen het alarm opvolgen en melding doorgeven aan de politie. Deze is meestal binnen 15 minuten ter plaatse. Zonder rookmachine is de kans op een succesvolle inbraak groter, want inbrekers hebben vaak maar een paar minuten nodig.

Masri zegt dat de Bandit ook gebruikt kan worden bij een overval. In dat geval moet de Bandit buiten de kooi hangen in de richting van de uitgang. “We hebben een draadloze zender en een paniekknop ontwikkeld. Zodra een overvaller binnenkomt, kan de medewerker de paniekknop indrukken en zichzelf op de grond laten vallen. Zij moeten de ruimte zo snel mogelijk verlaten. De mist, die in de richting van de deur wordt geblazen, jaagt de overvaller bijna automatisch naar buiten.”

Veiligheid

Overigens wil dit niet zeggen dat alle overvallen hiermee voorkomen kunnen worden. “Het ligt anders wanneer er een vuurwapen op een medewerker wordt gericht. Veiligheid van het personeel gaat nog steeds boven alles,” zegt Andre Kapitein, beveiligingsconsultant van Secureview. “Maar als je iemand met een honkbalknuppel ziet binnenkomen, kun je wel preventief handelen.”

Verzekeraars Bovemij  en Van Ginkel&Co hebben de Bandit opgenomen als preventiemaatregel tegen het diefstalrisico van rookwaren. Sigaretten zijn de meest waardevolle producten in de tankshop en worden het meest gestolen bij inbraken. “Deze verzekeraars vergoeden zonder beperking op de uitkering bij diefstal als er een mistgenerator hangt, óf als alle rookwaren opgeslagen worden in een speciaal daarvoor bestemde kluis”, zegt Kapitein. De schade wordt dan volledig vergoed.

Subsidie

Een Bandit kost tussen de 2500 en 2700 euro en er is subsidie beschikbaar voor veiligheidsmaatregelen op tankstations. “Deze subsidie is geschikt voor alle veiligheidsmaatregelen, dus ook voor bijvoorbeeld camerasystemen”, zegt Kapitein. Een pomphouder krijgt 700 euro subsidie op de aanschafprijs van een Bandit en 300 euro subsidie voor de veiligheidsscan door een onafhankelijke veiligheidsadviseur.

De veiligheidsscan is verplicht voor het verkrijgen van de subsidie. “Een veiligheidsadviseur kijkt bijvoorbeeld naar de afsluitprocedure van een station en naar het sleutelplan van het bedrijf”, zegt Kapitein. “Een scan kost 350 euro. Je hoeft dus maar 50 euro zelf te betalen.”

Linda Aarts

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De mistgenerator als inbraakpreventie in het tankstation | TankPro.nl
mistgenerator, bandit, tankshop

De mistgenerator als inbraakpreventie in het tankstation

Wat je niet ziet, kun je ook niet stelen. Dat zegt Nadim Masri, salesmanager van Bandit Mistgeneratoren BV in Nederland. De Bandit is een paar jaar geleden geïntroduceerd bij tankstations. “Bij een van onze grote klanten nam het aantal inbraakpogingen binnen vijf jaar af met 95 procent”, zegt Masri. “De afname van succesvolle inbraken was zelfs 100 procent.”

Bandit is marktleider voor het leveren van mistgeneratoren. In Nederland zijn er ongeveer 500 Bandits bij tankstations geplaatst. “Maar ook kledingwinkels van bijvoorbeeld Hérmes hebben een Bandit, omdat de mist geen sporen achterlaat.” De mist vormt geen gevaar voor de volksgezondheid .

Alarmsysteem

De Bandit wordt gekoppeld aan het alarmsysteem. Als de tankshop wordt betreden zonder dat het alarm wordt uitgeschakeld gaat de Bandit af. Binnen drie seconden staat de ruimte vol met rook. De mist heeft een muntgeur waardoor het direct duidelijk is dat er geen sprake is van een brandrook.

De Bandit genereert 28 kubieke meter mist per seconde en stoot dat 18 seconden lang uit. De mistgenerator heeft een mistdichtheid van 30 centimeter. Dat wil zeggen dat als de mistgenerator af gaat, een inbreker niet verder kan kijken dan 30 centimeter. De mist blijft ongeveer tien minuten hangen.

Meldkamer

Zodra de Bandit af gaat, stuurt deze ook een melding naar de meldkamer van een particuliere alarmcentrale. Zij kunnen het alarm opvolgen en melding doorgeven aan de politie. Deze is meestal binnen 15 minuten ter plaatse. Zonder rookmachine is de kans op een succesvolle inbraak groter, want inbrekers hebben vaak maar een paar minuten nodig.

Masri zegt dat de Bandit ook gebruikt kan worden bij een overval. In dat geval moet de Bandit buiten de kooi hangen in de richting van de uitgang. “We hebben een draadloze zender en een paniekknop ontwikkeld. Zodra een overvaller binnenkomt, kan de medewerker de paniekknop indrukken en zichzelf op de grond laten vallen. Zij moeten de ruimte zo snel mogelijk verlaten. De mist, die in de richting van de deur wordt geblazen, jaagt de overvaller bijna automatisch naar buiten.”

Veiligheid

Overigens wil dit niet zeggen dat alle overvallen hiermee voorkomen kunnen worden. “Het ligt anders wanneer er een vuurwapen op een medewerker wordt gericht. Veiligheid van het personeel gaat nog steeds boven alles,” zegt Andre Kapitein, beveiligingsconsultant van Secureview. “Maar als je iemand met een honkbalknuppel ziet binnenkomen, kun je wel preventief handelen.”

Verzekeraars Bovemij  en Van Ginkel&Co hebben de Bandit opgenomen als preventiemaatregel tegen het diefstalrisico van rookwaren. Sigaretten zijn de meest waardevolle producten in de tankshop en worden het meest gestolen bij inbraken. “Deze verzekeraars vergoeden zonder beperking op de uitkering bij diefstal als er een mistgenerator hangt, óf als alle rookwaren opgeslagen worden in een speciaal daarvoor bestemde kluis”, zegt Kapitein. De schade wordt dan volledig vergoed.

Subsidie

Een Bandit kost tussen de 2500 en 2700 euro en er is subsidie beschikbaar voor veiligheidsmaatregelen op tankstations. “Deze subsidie is geschikt voor alle veiligheidsmaatregelen, dus ook voor bijvoorbeeld camerasystemen”, zegt Kapitein. Een pomphouder krijgt 700 euro subsidie op de aanschafprijs van een Bandit en 300 euro subsidie voor de veiligheidsscan door een onafhankelijke veiligheidsadviseur.

De veiligheidsscan is verplicht voor het verkrijgen van de subsidie. “Een veiligheidsadviseur kijkt bijvoorbeeld naar de afsluitprocedure van een station en naar het sleutelplan van het bedrijf”, zegt Kapitein. “Een scan kost 350 euro. Je hoeft dus maar 50 euro zelf te betalen.”

Linda Aarts

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.