benzinedief, diefstal, tankstation

Kentekenherkenning in de strijd tegen benzinediefstal

benzinedief, diefstal, tankstation

Het is een groot probleem waar veel pomphouders mee te maken hebben: benzinediefstal. Helemaal voorkomen is niet altijd mogelijk, maar kentekenherkenning kan veel leed besparen.

Buiten het doen van aangifte en het plaatsen van camera’s, leken er voor pomphouders niet veel opties. Maar daarbij wordt gerekend buiten de systemen die kentekens herkennen.

BigBrother

Bedrijven met kentekenherkenning zijn Poseidon Security Systems en BigBrother Security Systems. Deze bedrijven bieden software aan die het mogelijk maakt om door middel van het lezen van het kenteken van een voertuig door camera’s, functies te activeren of te deactiveren.

Bij deze software kan dan bijvoorbeeld een pomp gedeactiveerd worden, zodat mensen die geregistreerd staan als doorrijder niet kunnen tanken. De software is als los systeem verkrijgbaar, maar kan ook geïntegreerd worden in de totale beveiligingsoplossing.

Kentekenkoppeling

Het systeem werkt erg snel. Zodra een auto komt aanrijden, wordt het kenteken gelezen en nagekeken in een database. Per minuut kunnen zo’n 60 kentekens worden gelezen. De database wordt gevuld door de tankstationondernemer zelf.

De tankstationondernemer kan bijvoorbeeld een kenteken koppelen aan een agressieve klant of een klant die een vorige keer een portemonnee was vergeten of iemand die daadwerkelijk als doorrijder staat geregistreerd.

Tokheim

Omdat het systeem ook nog koppelbaar is met de meest voorkomende kassasystemen bij tankstations, zoals FuelPOS van Tokheim, kan er snel gehandeld worden bij een hit.

“Zodra het systeem een hit heeft, krijgt de pompbediende een pop-up te zien met een melding over een bestuurder bij een van de pompeilanden. Dit is mogelijk door de koppeling met het kassasysteem.”

De pompbediende kan dan de desbetreffende pomp handmatig buiten werking stellen of dit automatisch laten doen. Zo kan er niet getankt worden. Bij het systeem zijn overigens alle kenmerken van een klant aan het kenteken te koppelen, dus ook een gewone, wel betalende klant.

PB TankCollect

“Als er nu een landelijke database zou zijn, dan zouden alle tankstationondernemers over de juiste informatie kunnen beschikken op basis van kentekens. We zijn nu al elf jaar in gesprek met alle tankstationformules, maar tot op heden is het nog niet gelukt de landelijke database er te krijgen.

Uiteraard is er wel PB TankCollect, een aparte divisie van de gerechtsdeurwaardersgroep PB Groep, opgericht om het tanken zonder betalen in samenwerking met alle partijen een halt toe te roepen. Maar een landelijke database zou een betere oplossing zijn, omdat dan de wanbetaler al bij de bron aangepakt kan worden.”

Een landelijke database zou zeer aantrekkelijk zijn, omdat op die manier gestolen kentekenplaten ook beter geregistreerd kunnen worden. Gestolen voertuigen worden wel opgenomen in VAR, maar veel benzinediefstallen worden ook gepleegd met gestolen of valse kentekenplaten.

Kentekenmanagement

Een ander bedrijf dat een kentekenmanagementsysteem voor tankstations aanbiedt is Aivex uit Eindhoven. Met het Aivex-systeem AIRECO kunnen eventuele wanbetalers op voorhand herkend worden. Door deze notoire wanbetalers vooraf te laten betalen, wordt een verlies van inkomsten voorkomen.

AIRECO kan de pomphouder helpen door middel van kentekenherkenning en kentekenmanagement. Het systeem is aangesloten op RTR en het CrimiNee® concept en maakt een koppeling met het Vermiste Auto Register (VAR) mogelijk.

Doorrijders

Hoewel doorrijders met de kentekenherkenningsystemen letterlijk tot stoppen kunnen worden gebracht, heeft nog niet iedere tankstationondernemer een dergelijk systeem. Daarom blijft het doen van aangifte een noodzakelijk goed.

Doorrijders kunnen aangemeld worden bij het Openbaar Ministerie via een speciale website. Ook kunnen vorderingen op wanbetalers aangemeld worden bij diverse incassobureaus. Dit wordt ook aangeraden door Beta.

Jose van der Wegen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

1 reactie op “Kentekenherkenning in de strijd tegen benzinediefstal”

G.Spin|04.08.11|13:22

Kentekenherkenning is zeer effectief. Het zou goed zijn als wetgeving meer ruimte zou geven.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.