Klanten betalen veel minder vaak met valse eurobiljetten

Het aantal valse eurobiljetten dat in Nederland in omloop is, daalde in 2020. Een totaal van 25.500 neppe briefjes werd uit de roulatie gehaald, een afname van 34 procent ten opzichte van 2019. Dat stelt de Nederlandsche Bank. De daling is vooral zichtbaar vanaf het tweede kwartaal van 2020 en is grotendeels te verklaren door de coronapandemie, waardoor minder met contant geld betaald werd aan de kassa. 

Het biljet van vijftig euro werd afgelopen jaar het vaakst vervalst. In 56 procent van de 25.500 gevallen ging het om het oranje briefje. Daarna volgt met 18 procent het briefje van twintig euro. De Nederlandsche Bank stelt bovendien dat de valse eurobiljetten vaker van lage kwaliteit zijn. Daardoor zijn ze makkelijker te herkennen. Belangrijke echtheidskenmerken ontbreken op het briefgeld. Met de zogenaamde ‘kijk-voel-kantel methode’ zijn echte biljetten van valse te onderscheiden. 

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad TankPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de tankstation-, brandstof- en convenience branche.

1 maand gratis proefabonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.