Steeds meer stations voegen bockworst toe aan assortiment

De in Duitsland zeer populaire bockworsten bieden ook tankstation-ondernemers in Nederland een goede mogelijkheid om zich innovatief te profileren. Door dit in Nederland nieuwe product in hun assortiment op te nemen, kunnen tankstations zichzelf onderscheidend op de snackkaart zetten met een nieuwe en hoogwaardige snack en zodoende publiek extra aan zich binden. Het aantal Nederlandse locaties dat er gebruik van maakt, neemt dan ook toe. Dat zegt Robin Ganguly, mede-eigenaar van het bedrijf Bockworst.nl.

Momenteel zijn er ongeveer twintig stations die het product verkopen. Ganguly verwacht dat daar de komende tijd diverse locaties bij gaan komen. Hij is onder meer in onderhandeling met een grotere keten, al houdt hij de naam ervan nog even voor zich, zolang de onderhandelingen lopen.

Overigens is het petrolkanaal niet de enige branche die het product verkoopt. Ook bijvoorbeeld (event)cateraars, sportkantines, restaurants en snackbars hebben het in hun assortiment opgenomen. Tevens was dit product afgelopen jaar zeer in trek op diverse Oktoberfesten en (Bock)bierfestivals in Nederland.

Varkensvlees

De bockworsten, zoals aangeboden bij tankstations, wegen 180 gram per stuk en bestaan grotendeels uit varkensvlees en voor ongeveer tien procent uit rundvlees. Ze worden geïmporteerd vanuit Duitsland en zijn verpakt in gepatenteerde, recyclebare emmertjes, waarin het product lang goed blijft. “Door deze verpakking kunnen de bockworsten zes maanden ongekoeld worden bewaard.”

“De bockworst lijkt weliswaar een beetje op een rookworst, maar is behoorlijk anders van smaak. Hij bevat geen seperatorenvlees (afvalvlees), zoals veel andere snacks, en heeft een minder overheersende zoutsmaak. Dat komt doordat hij niet door een rookzoutbad is gehaald, wat wel gebeurt tijdens de productie van sommige andere worsten. Het product wordt echt gerookt op beukenhouten snippers en er zitten geen kunstmatige toevoegingen in, waardoor de bockworst in een bewuster voedingspatroon past.”

Bedrijfsleider

Volgens één van de bedrijfsleiders die het sinds oktober 2015 in zijn tankstation heeft, is het belangrijk om potentiële klanten ermee bekend te maken. “De worst is in Duitsland een bekend en succesvol product, maar in Nederland nog relatief onbekend. Hooguit bij Nederlanders die regelmatig in Duitsland komen.”

“Daarom is het verstandig om klanten een stukje te laten proeven, hetgeen veelal overtuigend werkt. We hebben om die reden een introductiedag gehouden, waarbij klanten het konden proberen voor een lagere prijs. Daarna hebben we het nog enkele weken gepromoot. Dan zie je vaak dat klanten wel geïnteresseerd zijn. En een aanzienlijk deel van hen komt er inmiddels regelmatig voor terug. We hebben hier behoorlijk wat bedrijven in de omgeving. Die komen vaak hun lunch halen en bestellen het product regelmatig.”

Snelweg

Vooral voor stations aan de snelweg en langs drukke doorgaande wegen is het een waardevolle toevoeging aan het assortiment, denkt Ganguly. Waarbij hij zich baseert op ervaringen tot dusver in Nederland. “Je moet dit niet doen als je centraal in een dorp zit. En mensen moeten jouw station al zien als een plek waar ze warme snacks kunnen kopen.”

“Daarom komt het ook het beste tot zijn recht als in je station al een bakery aanwezig is, of al warme snacks worden verkocht. Dan weten de klanten dat ze bij jou voor een uitgebreid assortiment terecht kunnen. Door de bockworst eraan toe te voegen, onderscheid je je van concurrenten en voeg je een goed, hoogwaardig product toe.”

Temperatuur

Bockworst.nl biedt ondernemers de mogelijkheid om de producten, inclusief bockworsten-stomer als proef een tijdje te proberen. Het apparaat maakt gebruik van stoom en zorgt ervoor dat de worsten op de noodzakelijke temperatuur gebracht worden en blijven. “Je hoeft er dus weinig meer aan te doen. Ze zijn al gekookt en gerookt. Je hoeft ze alleen nog op de juiste temperatuur te brengen en warm te houden. In het apparaat zijn de bockworsten meerdere uren houdbaar.”

Het apparaat neemt weinig ruimte in beslag. Er is alleen een goed zichtbare plek nodig op de balie bij de bakery. “Als het bevalt kiezen tankstations vrijwel altijd voor de optie om het apparaat te huren en de worsten bij ons af te nemen. Er bestaat ook een optie om het apparaat te kopen, als ondernemers dat willen.”

Saus

Naast het vlees en het warmhoudapparaat levert Bockworst.nl er ook een milde Franse en een pittige Dijon-mosterd bij. “Daarvoor gebruiken we de hygiënische knijpflessen van een Groningse mosterdproducent, die je naast het apparaat op de balie kunt zetten. We hebben hier bewust voor gekozen en willen geen saussticks. Die zijn diefstalgevoelig en zorgen nog weleens voor geklieder, of de klant laat ze op de grond vallen en ruimt ze niet op, met alle risico’s van dien.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.