Opheffing coronamaatregelen heeft negatief effect op bezorging eet- en drinkwaren

Opheffing coronamaatregelen zorgt voor kleine groei bezorging eet- en drinkwaren

Het opheffen van de coronamaatregelen heeft ervoor gezorgd dat er in 2022 minder eet- en drinkwaren werd bezorgd. ProMedia, 2022

Na jaren van spectaculaire groeicijfers maakt in Nederland in 2022 de markt van bezorging van eet- en drinkwaren een pas op de plaats. Zonder corona en door de heropening van de horeca blijft de stijging van de totale bezorgmarkt dit jaar voor het eerst onder de 10 procent.

Dit blijkt uit het Dossier Delivery 2022 van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De markt van het bezorgen van boodschappen en maaltijden heeft jarenlang enorme groeicijfers laten zien. Ook steeds meer bemande tankstations met een bakery zijn de afgelopen jaren gestart met het bezorgen van vers bereide eet- en drinkwaren. Zo kwamen de groeipercentages in Nederland in 2020 en 2021 uit op respectievelijk 52 en 29 procent. Daarvan zal betreffende het jaar 2022 geen sprake zijn, aldus het FSIN. De markt groeit dit jaar met 4,6 procent naar een omzet van bijna acht miljard euro en dat is fors minder dan voorgaande jaren. Door corona heeft de deliverymarkt in Nederland een enorme vlucht genomen en de definitieve stap naar volwassenheid gemaakt, aldus FSIN. Nadat in 2021 de groei eerst nog hard doorzette, vlakte de opwaartse lijn in de loop van dat jaar iets af. Hernieuwde coronamaatregelen volgden aan het eind van 2021, waarna in het begin van 2022 de coronabeperkingen werden opgeheven en later dat jaar ook niet meer terugkwamen. Voor de deliverymarkt bleef dit alles niet zonder gevolgen. Het resultaat was dat de stijging van de totale deliverymarkt in 2022 voor het eerst onder de tien procent bleef.

Lichte groei

Voor 2023 verwacht FSIN voor zowel Delivery Foodretail als voor Delivery Foodservice lichte groeicijfers die voor de totale bezorgmarkt uit zullen gaan komen op 4,3 procent. Belangrijkste reden voor de lichte groei zijn de actuele prijsstijgingen. Door besparingen bij consumenten zullen de volumes afnemen, aldus FSIN.

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad TankPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de tankstation-, brandstof- en convenience branche.

sTART ABONNEMENT

Overzicht alle abonnementen

 
 
 
 
 

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Opheffing coronamaatregelen zorgt voor kleine groei bezorging eet- en drinkwaren | TankPro.nl
Opheffing coronamaatregelen heeft negatief effect op bezorging eet- en drinkwaren

Opheffing coronamaatregelen zorgt voor kleine groei bezorging eet- en drinkwaren

Het opheffen van de coronamaatregelen heeft ervoor gezorgd dat er in 2022 minder eet- en drinkwaren werd bezorgd. ProMedia, 2022

Na jaren van spectaculaire groeicijfers maakt in Nederland in 2022 de markt van bezorging van eet- en drinkwaren een pas op de plaats. Zonder corona en door de heropening van de horeca blijft de stijging van de totale bezorgmarkt dit jaar voor het eerst onder de 10 procent.

Dit blijkt uit het Dossier Delivery 2022 van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De markt van het bezorgen van boodschappen en maaltijden heeft jarenlang enorme groeicijfers laten zien. Ook steeds meer bemande tankstations met een bakery zijn de afgelopen jaren gestart met het bezorgen van vers bereide eet- en drinkwaren. Zo kwamen de groeipercentages in Nederland in 2020 en 2021 uit op respectievelijk 52 en 29 procent. Daarvan zal betreffende het jaar 2022 geen sprake zijn, aldus het FSIN. De markt groeit dit jaar met 4,6 procent naar een omzet van bijna acht miljard euro en dat is fors minder dan voorgaande jaren. Door corona heeft de deliverymarkt in Nederland een enorme vlucht genomen en de definitieve stap naar volwassenheid gemaakt, aldus FSIN. Nadat in 2021 de groei eerst nog hard doorzette, vlakte de opwaartse lijn in de loop van dat jaar iets af. Hernieuwde coronamaatregelen volgden aan het eind van 2021, waarna in het begin van 2022 de coronabeperkingen werden opgeheven en later dat jaar ook niet meer terugkwamen. Voor de deliverymarkt bleef dit alles niet zonder gevolgen. Het resultaat was dat de stijging van de totale deliverymarkt in 2022 voor het eerst onder de tien procent bleef.

Lichte groei

Voor 2023 verwacht FSIN voor zowel Delivery Foodretail als voor Delivery Foodservice lichte groeicijfers die voor de totale bezorgmarkt uit zullen gaan komen op 4,3 procent. Belangrijkste reden voor de lichte groei zijn de actuele prijsstijgingen. Door besparingen bij consumenten zullen de volumes afnemen, aldus FSIN.

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad TankPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de tankstation-, brandstof- en convenience branche.

sTART ABONNEMENT

Overzicht alle abonnementen

 
 
 
 
 

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.