Rechtszaak: exploitant tankstation Havelte in verzet tegen komst concurrent

Rechtszaak: exploitant tankstation Havelte in verzet tegen komst concurrent

Bezwaren van Shell voor bestemmingsplan nieuw tankstation Foto: Unsplash

Juridische gevechten tussen supermarkten om de vestiging van een concurrent tegen te houden, zijn bijna maandelijks aan de orde bij de Raad van State. Maar zulke gevechten tussen exploitanten van tankstations zijn zeldzaam. De Raad mag nu een oordeel geven in zo’n gevecht over de vestiging van een nieuw tankstation aan de Oeveraseweg in Havelte.

De eigenaar van een Shell-tankstation in de omgeving zou volgens de exploitant van het nieuwe tankstation medebezwaarmakers hebben geronseld om de vestiging tegen te houden. Ze hebben de Raad gevraagd om het bestemmingsplan voor het nieuwe tankstation te schorsen in afwachting van een latere behandeling van hun bezwaren in een zogeheten bodemprocedure. Daarmee wordt voorkomen dat snel een omgevingsvergunning voor de bouw en het gebruik van het nieuwe tankstation wordt verleend. Zodat er dus geen voldongen feit ontstaat.

Vestiging op bedrijventerrein

Aanvankelijk probeerde de gemeente Westerveld de vestiging van het tankstation van Oliehandel Kreuze snel met een vergunning te regelen. Maar die vergunning ging na een bezwarenprocedure onderuit. Een tankstation valt onder detailhandel en detailhandel kan niet zomaar op een bedrijventerrein worden gevestigd. Daarom koos de gemeente voor een omweg. Voor de vestiging is nu een apart bestemmingsplan vastgesteld en daarmee is ook de discussie over detailhandel op een bedrijventerrein omzeild.

In dat geval moet worden gekeken of er sprake is van goede ruimtelijke ordening. En daar lijkt een probleem te zijn. Het geplande tankstation komt op enkele meters te staan van een ook gepland en al vergund kantoorgebouw. Die afstand is te kort. Volgens de advocaat van Oliehandel Kreuze loopt er overigens nog een bezwarenprocedure tegen dit geplande kantoorgebouw. Maar als het kantoorgebouw mag doorgaan, is er een serieus probleem voor de komst van het nieuwe tankstation.

De Raad doet over twee weken uitspraak.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.