TotalEnergies Veilig Verkeer Nederland Ypenburg

TotalEnergies en Veilig Verkeer Nederland: snelheid automobilist moet omlaag

TotalEnergies en Veilig Verkeer Nederland hebben samen een campagne opgezet. Foto's: Veilig Verkeer Nederland

VVN-vicevoorzitter Corina van Rijn en TotalEnergies-directeur Robert Joore deelden dinsdag in het kader van de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ flyers uit aan klanten van het TotalEnergies-servicestation in Ypenburg. Omdat de eerste schoolweken weer zijn aangebroken, betekent dit in de praktijk meer verkeersdrukte en doorgaans ook een ongevalspiek onder fietsende scholieren.

De samenwerking binnen de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ richt zich rechtstreeks op de automobilist. Onder andere via de TotalEnergies-stations. Maar ook via het mediakanaal van Veilig Verkeer Nederland van ruim 200 borden op rust-en verzorgingsplaatsen langs autosnelwegen wordt de campagne nadrukkelijk onder de aandacht gebracht.

TotalEnergies biedt de gasten op de servicestations gelegen binnen de bebouwde kom en in de nabijheid van scholen actief een campagneflyer aan met tips om de veiligheid te waarborgen. Daarnaast wordt via de narrow casting beeldschermen op de servicestations aandacht gevraagd voor het onderwerp.

Snelheidsreductie behalen

“Samen doen we een beroep op de automobilist om de snelheid in de schoolomgeving en op schoolroutes aan te passen”, zegt Joure. “Niet alleen in deze periode, maar het gehele jaar. Verkeersveiligheid is één van de speerpunten van het wereldwijde Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen beleid van TotalEnergies en we leggen daarbij veel nadruk op initiatieven die gericht zijn op jongeren. Onze samenwerking met VVN binnen deze zo belangrijke campagne sluit hierbij naadloos aan.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Campagneposter TotalEnergies en Veilig Verkeer Nederland
De campagneposter is onder andere langs snelwegen te vinden.

Van Rijn: “De participatie van onze hoofdpartner TotalEnergies in de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ is zeer waardevol omdat wij op deze manier de automobilist, de primaire doelgroep van onze campagne, rechtstreeks bereiken via de servicestations. Snelheidsreductie is de grootste bijdrage die automobilisten in de periode direct na de zomervakantie kunnen leveren. En daar attenderen wij hen schouder aan schouder op.”

Automobilisten kunnen fietsende scholieren helpen door schoolzones en -omgevingen te mijden. Als dat echt niet kan, vraagt Veilig Verkeer Nederland de bestuurders om met gepaste snelheid te rijden. Tot slot roept Veilig Verkeer Nederland scholieren en hun ouders op om de fiets te controleren op gebreken, zodat kinderen met een veilige fiets naar school gaan.

Jonge fietsers de dupe

De ongevallen piek onder scholieren na de zomer is nog steeds zichtbaar, maar voornamelijk onder elf- of twaalfjarigen. Onder deze groep scholieren die fietsend naar school gaan, vallen in de weken na de zomervakantie bijna twee keer zoveel slachtoffers als in andere maanden. In 2021 werden er 6.700 8-14 jarigen naar aanleiding van een fietsongeval behandeld op de spoedeisende hulp. In bijna twee derde van de gevallen had het slachtoffer ernstig letsel (61 procent). Bijna één vierde (23 procent) van de fietsongevallen vond plaats in de maanden augustus en september (1.500), blijkt uit ongevalscijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van veel verkeersongevallen. Naar schatting wordt een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Volgens SWOV is snelheidsreductie door gemotoriseerd verkeer daarom één van de effectiefste maatregelen om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten. Het campagnebeeld bestaat daarom uit een snelheidsmeter waar scholieren aan hangen. De boodschap: Onze scholen zijn weer begonnen. Pas je snelheid aan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.