Shell parkeerhub Q-Park

Shell en Q-Park realiseren mobiliteitshubs in vijf grote steden

Shell en Q-Park gaan gezamenlijk vijf mobiliteitshubs in Nederland realiseren. Het gaat om bestaande parkeerfaciliteiten in Amsterdam, Den Haag, Maastricht en Rotterdam (twee) die verder uitgebouwd worden. 

In de hubs staan ‘de veranderende behoeftes van de klant centraal’. “Op deze parkeerfaciliteiten worden nieuwe concepten ingevoerd en slim met bestaande elementen gecombineerd, variërend van snelladen, verkoop van verse etenswaren en drankjes, aanbod van deelvervoer zoals elektrische fietsen, scooters of auto’s en logistieke services zoals pakketdiensten”, meldt Shell. De bedrijven willen met de hubs de bereikbaarheid en leefbaarheid van steden verbeteren.

Nieuwe behoeften

Shell en Q-Park zeggen verder de beleving van parkeren en EV-laden te willen veranderen. Klanten die hun auto opladen, kunnen in de hubs bijvoorbeeld een kop koffie, een snack of een broodje halen. “Door slim te combineren met deelmobiliteit ontstaan knooppunten waarop je makkelijk kunt overstappen van de auto naar een andere vorm van mobiliteit, of andersom. Door de logistieke diensten bespaar je je een ritje naar het pakketpunt.”

Daarnaast is er volgens Shell meer behoefte aan parkeerplekken, EV-laders en deelscooters in de binnensteden. Zeker nu ook overheden steeds meer maatregelen nemen om de bereikbaarheid en leefbaarheid van steden te verbeteren, zoals het invoeren van autoluwe gebieden en het weren van auto’s met een hoge uitstoot.

Veranderende wereld

“De wereld van de mobiliteit verandert sneller dan we wellicht denken. Als er in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s worden verkocht, moeten we ons daar nu al op instellen”, zegt Jeanine Bakx, algemeen directeur van Shell Mobility in Benelux en Frankrijk. “Dat doen we onder andere door een uitgebreid laadnetwerk te bouwen aan huis, op straat, bij winkelcentra en bij onze tankstations. Vandaag nemen we weer een nieuwe stap. We zijn daarom blij om met onze partner Q-Park een volgende stap te nemen en nieuwe diensten zoals snelladen en verkoop van verse etenswaren aan te bieden.”

Ook de algemeen directeur van Q-Park is tevreden met de ontwikkeling. “Onze klanten maken nieuwe keuzes in het combineren van mogelijkheden om zo gemakkelijk en efficiënt op hun bestemming te komen. Het aantal elektrische voertuigen stijgt snel. De behoefte aan meer laadfaciliteiten ondersteunen wij graag in samenwerking met een sterke partner als Shell”, aldus Michiel Tenge.

Eerste in Rotterdam

De eerste hub moet al deze zomer gereed zijn. Het gaat om een locatie in Rotterdam waar in eerste instantie alleen snelladers aan toegevoegd worden. De overige locaties worden uitgebreider en openen naar verwachting volgend jaar.

In 2012 introduceerden Shell en Q-Park het allereerste elektrische oplaadpunt in een parkeergarage in Nederland. Inmiddels zijn er bijna duizend van geïnstalleerd en dat aantal wordt de komende twee jaar uitgebreid naar ongeveer 1.400. Een deel daarvan zullen snelladers zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.