Omstreden verplaatsing tankstation Doetinchem weer bij Raad van State

Het blijft onzeker of de Raad van State definitief goedkeuring gaat geven aan de verplaatsing van tankstation Wenting naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem. Het is een juridisch zeer gecompliceerde zaak. Om die reden besloot de Raad eind vorig jaar al het plan voorlopig te schorsen.

De complexiteit van de zaak is helemaal voor rekening van de gemeenteraad van Doetinchem die al jaren een juridisch vreemde route vaart. Eerder weigerde de gemeente mee te werken aan de verplaatsing van het tankstation. Nu denkt de gemeente daar anders over. En dat komt de kracht van de argumenten van de gemeente
niet ten goede. Daarbij komt ook een aantal juridische blunders.

Omwonenden van de nieuwe locatie van het autobedrijf met tankstation zijn woest op de gemeente Doetinchem die in hun ogen een zigzagbeleid voert. Wenting is evenmin blij met de opstelling van de gemeente. Terwijl het bestemmingsplan voor de verplaatsing van zijn tankstation nog onder vuur ligt en de verplaatsing dus nog onzeker is, heeft de gemeente intussen wel een verkeersmaatregel genomen op de huidige locatie van Wenting. Daardoor dreigen beduidend minder klanten langs te komen.

WOB-procedure.

Dat de gemeente een vreemde weg voert, blijkt ook uit documenten die de omwonenden via een WOB-procedure boven tafel hebben gekregen. Daaruit blijkt dat raadsleden zelf ook niet achter de verplaatsing naar de Oostelijke Randweg staan. Zij dachten volgens de omwonenden aan een alternatieve locatie of een financiële compensatie.

“Maar de gemeenteraad heeft uiteindelijk anders beslist”, constateerde een van de rechters van de Raad. Daarmee zouden alle rimpels recht zijn gestreken. De Raad van State kijkt ook alleen of het besluit van de gemeenteraad deugt, niet wat daarvoor aan gekluns voorafging.

Natuurgebied

Een twistpunt blijft ook nog steeds de vraag of de nieuwe plek voor het tankstation nu wel of niet in een natuurgebied ligt. Volgens de omwonenden wel, volgens de gemeente niet. Daarvoor moet de Raad bekijken welke kaart daarvoor beslissend is.

De uitspraak volgt over zes weken en mogelijk later.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.