Leden vakbonden geven groen licht voor nieuwe cao

Een grote meerderheid van de werknemersorganisaties stemt in met de nieuwe cao Tankstations en Wasbedrijven. Daarmee is de cao met een looptijd van 24 maanden nu officieel.

De brancheorganisaties BOVAG en BETA bereikten in januari al een principeakkoord met de vakbonden FNV, CNV, De Unie en LBV. De voorlopige overeenkomst moest nog wel aan de leden daarvan voorgelegd worden. De achterban van die vakbonden heeft nu dus ook ook groen licht gegeven.

Loonsverhoging

Een van de belangrijkste veranderingen ten opzichte van de vorige cao is dat werknemers er financieel op vooruitgaan. In de nieuwe overeenkomst zijn twee loonsverhogingen opgenomen: een van 90 euro per 1 februari 2022 en een tweede loonsverhoging van 90 euro op 1 maart 2023. Deze verhogingen worden berekend over het feitelijke salaris en de salaristabellen. Omdat de eerste loonsverhoging met terugwerkende kracht ingaat, moet deze aan het einde van de maand zichtbaar zijn op de loonstrook.

De looptijd van de nieuwe cao is van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023. De laatste stap is het voorleggen van het complete cao-voorstel aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met het verzoek de cao algemeen verbindend te verklaren.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.