Raad van State blokkeert verplaatsing tankstation in Doetinchem

De verplaatsing van het tankstation van autobedrijf Wenting in Doetinchem gaat voorlopig niet door. De Raad van State schorste maandag het bestemmingsplan waarmee de verplaatsing wordt geregeld. Er zitten volgens de Raad gecompliceerde juridische kanten aan deze zaak. Daar moeten andere rechters van de Raad later uitgebreid naar kijken.

Met de schorsing wil de Raad ook voorkomen dat er onomkeerbare situaties ontstaan. Het tankstation moet aan de Oostelijke Randweg komen in een natuurgebied. Om die reden vroegen omwonenden van de geplande locatie om schorsing van het plan.

Ze klaagden ook over een plotselinge verandering van standpunt door de gemeenteraad van Doetinchem. Aanvankelijk wilde de gemeenteraad niet meewerken aan de verplaatsing van het tankstation, maar nadat Wenting een zaak daarover bij de Raad won, ging de gemeenteraad om. De omwonenden vinden dat die omslag bij de gemeenteraad helemaal niet goed is gemotiveerd.

Omgevingsvergunning

Wat voor de Raad ook meewoog bij de schorsing was de mededeling van Wenting dat hij snel een omgevingsvergunning wil aanvragen voor de vestiging op de nieuwe locatie. Als het bestemmingsplan in werking zou blijven en de vergunning wordt verleend, dan kan die vergunning niet meer worden teruggedraaid. Ook niet als het bestemmingsplan later alsnog zou sneuvelen bij de Raad. Nu het bestemmingsplan geschorst is, kan de vergunning ook niet worden verleend.

De Raad zegt in zijn uitspraak wel oog te hebben voor de belangen van Wenting, die al vele jaren met de gemeente overlegt over de verplaatsing. Met de verplaatsing wordt de veiligheid in de woonbuurt bij de huidige locatie verbeterd. Het gemeentebestuur is daarnaast ook van plan om de wegen daar te veranderen waardoor er minder verkeer langs het tankstation zal rijden. Wenting wil alleen het tankstation bij zijn autobedrijf aan de Wijnbergseweg verplaatsen. Het autobedrijf blijft op die locatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.