BP-tankstation Oudbroeken moet toch sluiten

Het BP-tankstation aan de A12 in Duiven mag in 2022 niet openblijven. Dat oordeelde de Raad van State vrijdag. Na 31 december moet de locatie plaatsmaken voor een nieuwe aansluiting van de verlengde A15 op de A12.

Al begin dit jaar trok het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de Wbr-vergunning (Wet beheer rijkswaterstaatswerken) van het tankstation in. Het ministerie wil het terrein namelijk vrij van bebouwing en vergunde activiteiten op kunnen leveren. Dat zou nodig zijn voor de uitvoering van het tracébesluit ‘A15/A12 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’: een nieuw stuk snelweg. Exploitant Oliehandel Nederland (OHN) uit Harderwijk kon zich niet in dat besluit vinden en stelde daartegen een beroep in.

Bodemonderzoeken

Volgens OHN zou er bij een verplichte sluiting van de locatie op verzorgingsplaats Oudbroeken rekening gehouden moeten worden met exploitatieschade en het belang van negentien werknemers. De minister heeft daartegenover gezet dat de Staat er belang bij heeft om te kunnen beschikken over de gronden met het oog op de uitvoering van het tracébesluit. Hoewel het besluit nog niet onherroepelijk is, moet het ‘terrein tijdig in de overeengekomen toestand ter beschikking gesteld worden aan de aannemer.’

Er vindt nog een bodemonderzoek plaats, naast een onderzoek naar niet gesprongen explosieven en archeologisch onderzoek. OHN heeft toegezegd hier medewerking aan te zullen verlenen door bijvoorbeeld delen van de locatie af te zetten. Hoe en met welke tijdslijn het onderzoek zal verlopen, kon nog niet aangegeven worden. De minister heeft ook niet geconcretiseerd waarom het nodig is om nu het verkooppunt voor dat onderzoek al definitief te sluiten, maar wijst vooral op het eerder opgestelde contract.

Einde overeenkomst

De voorzieningenrechter stelde vrijdag vast dat het belang van OHN om het verkooppunt te kunnen blijven exploiteren maar loopt tot 31 december 2021, de datum waarop de exploitatie in ieder geval uiterlijk zou zijn geëindigd.

Omdat dit verkooppunt niet opnieuw wordt geveild, is volgens de Raad van State niet te zeggen of OHN een recht zou hebben kunnen verwerven om de exploitatie na 1 januari 2022 voort te zetten. Om die reden wordt de vergunning alsnog op 31 december 2021 beëindigd, ondanks het feit dat het onderzoek dan misschien nog niet begint. Het ministerie moet wel alle proceskosten vergoeden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.