Shell verhuist hoofdkantoor naar Verenigd Koninkrijk en wordt Brits

Olie- en gasconcern Shell wil op papier volledig Brits worden. Het concern gaat deze wijziging voorleggen aan zijn aandeelhouders. Ook het hoofdkantoor wordt naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst, daar worden dan onder meer de vergaderingen van het bestuur en de directie gehouden. Shell wil onder andere een einde maken aan de huidige aandelenstructuur met twee soorten aandelen.

Volgens Shell moet de versimpeling van de structuur ervoor zorgen dat het bedrijf sneller en flexibeler kan opereren. Het bedrijf blijft ook gewoon in Nederland aanwezig. Een aantal banen zal overgaan naar het Verenigd Koninkrijk. Shell heeft het kabinet laten weten dat de personele gevolgen “beperkt blijven tot de verplaatsing van een aantal executive/board posities van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.”

Beleggers klagen al langer over de huidige structuur met verschillende aandelen. Over de Britse aandelen hoeft geen dividendbelasting te worden betaald. Over de Nederlandse aandelen moet dat wel. Van Shell is bekend dat ze net als levensmiddelenconcern Unilever voorstander waren van het afschaffen van de dividendbelasting. Dat plan sneuvelde in Den Haag, waarna Unilever besloot op papier volledig Brits te worden. Ook informatie- en dataleverancier RELX ‘verhuisde’ eerder al naar het Verenigd Koninkrijk.

Noodzakelijk

Topman Ben van Beurden belooft dat Shell, ondanks de beoogde verhuizing, sterk verbonden blijft met Nederland. Dan gaat het volgens hem vooral om de rol van Shell in de energietransitie. “Ik besef heel goed dat de aankondiging van vandaag voor veel mensen een moeilijke boodschap is. Toch wil ik benadrukken dat de vereenvoudiging van onze structuur noodzakelijk is om onze strategie te versnellen. Zo kunnen we een leidende rol spelen in de energietransitie.”

Volgens Shell zullen Van Beurden en financieel directeur Jessica Uhl naar het Verenigd Koninkrijk vertrekken. Een aantal leidinggevenden gaat in het kielzog van het duo mee. Shell blijft vanuit Nederland onder meer actief met de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere energie-innovaties. Dat gebeurt vanuit zowel Den Haag als Amsterdam.

In Nederland geen verandering

Shell benadrukt dat de beoogde verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten van Shell Nederland. “Shell blijft ook in Nederland een grote speler”, benadrukt Marjan van Loon, die aan het hoofd van Shell in Nederland staat. Aandeelhouders stemmen op 10 december over het plan.

De verhuizing van olie- en gasconcern Shell van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk heeft ook geen gevolgen voor de rechtszaak die milieuorganisatie Milieudefensie tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat laat Milieudefensie in een reactie op de maandag aangekondigde verhuizing weten. De Klimaatzaak, zoals Milieudefensie de rechtszaak noemt, blijft volgens Peer de Rijk, campagnevoerder op het gebied van energie en klimaatrechtvaardigheid “hoe dan ook bij de Nederlandse rechter”.

“Ook voor toekomstige klimaatzaken in binnen- en buitenland heeft dit naar onze mening geen gevolgen. Over de hele wereld hebben bedrijven de verantwoordelijkheid om mensenrechten te respecteren en gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen”, zegt De Rijk.

Teleurstelling

Het kabinet is “onaangenaam verrast” door het besluit van Shell. Dat meldt demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. Het kabinet is zondag op de hoogte gesteld en “betreurt het ten zeerste” dat het bedrijf gaat verhuizen. “We zijn in gesprek met de top van Shell over de gevolgen van dit voornemen voor banen, cruciale investeringsbeslissingen en duurzaamheid. Die zijn enorm belangrijk”, aldus Blok.

Ook VNO-NCW is teleurgesteld. “Dit is een enorme aderlating voor Nederland. Met een vertrek van Shell verslechtert het Nederlandse vestigingsklimaat”, stelt de werkgeversvereniging.

Niet langer Royal Dutch

Shell verliest met de aanstaande verhuizing ook zijn koninklijke titel, Royal Dutch. Topman Ben van Beurden van Shell zegt in een gesprek met het ANP dat het bedrijf door de verplaatsing van het hoofdkantoor geen aanspraak meer maakt op de status. Van Beurden noemt het “bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig” om de titel te verliezen. Shell stelt aandeelhouders tijdens een vergadering op 10 december een naamswijziging voor, waarbij Royal Dutch uit de naam verdwijnt.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.