veiling Rijksvastgoedbedrijf huurrechten tankstations

Tankstationveiling levert schatkist dit jaar ruim 79 miljoen euro op

Woensdag werden tijdens de negentiende editie van de veiling de rechten van 25 tankstations langs rijkswegen verhuurd. Vijf van die tankstations wisselden van huurder. Bovendien werd het hoogste bedrag ooit neergelegd voor de huurrechten van een tankstation: locatie ‘Honswijck’ (A1) in het Noord-Hollandse Muiden, dat in handen was van Pompstation Vechtbrug en wordt geëxploiteerd in de kleuren van BP, wordt overgenomen door EG Retail voor een bedrag van maar liefst 27,5 miljoen euro.

Verschil tussen biedingen

Alleen als er bij de eerste veilingronde (de eerste keer dat een locatie geveild wordt) een nieuwe huurder komt, gaat het geboden bedrag naar de zittende huurder. Het bedrag wordt gezien als een ‘uitkoopsom’. In dat geval gaat er niks naar de rijksoverheid. Wanneer het hoogste bod wordt uitgebracht door de zittende huurder, betaalt deze een deel aan de rijksoverheid. Het gaat dan om het verschil tussen het hoogste bod en het op één na hoogste bod, met een maximum van 30 procent van het eigen bod. Dit jaar vonden in de eerste ronde slechts twee wisselingen plaats.

Ook werden er acht tankstations in de tweede ronde geveild, wat betekent dat ze al eens eerder zijn geveild of rond 2006 voor een periode van circa vijftien jaren zijn verhuurd. De opbrengsten van die stations gaan in z’n geheel naar de Nederlandse schatkist. De tweede ronde was nog eens goed voor drie overnames.

224 geveilde locaties

Sinds 2002 zijn de huurrechten van 187 stations voor de eerste keer geveild. Sinds 2017 zijn de huurrechten van 37 stations in de tweede ronde geveild, waarmee het totaal aan geveilde locaties op 224 staat. Tot en met 2023 komen er nog circa 38 locaties ‘in de eerste ronde’ onder de hamer.

Daarnaast betalen de exploitanten elk jaar huur voor de grond aan de rijksoverheid. Voor alle ongeveer 245 tankstations langs rijkswegen ontvangt de rijksoverheid normaal gesproken circa achttien miljoen euro per jaar aan huur.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.