Aandeelhouders achter milieuplan Shell, ook veel steun voor Follow This

Shell heeft dinsdag de steun van zijn aandeelhouders gekregen voor zijn eigen milieuplannen. Een concurrerende resolutie van milieu-activistische aandeelhouder Follow This werd niet aangenomen, maar kreeg wel meer steun dan ooit. Buiten het hoofdkantoor van Shell protesteerden milieu-activisten tegen het olie- en gasconcern.

Shell kreeg voor zijn plannen haast 89 procent van de aandeelhouders achter zich. Follow This moest het met steun van ruim 30 procent doen. Dat betekent wel een verdubbeling van de steun voor de milieuresolutie van Follow This ten opzichte van die van vorig jaar. Bovendien moet Shell volgens de Britse wet in gesprek met aandeelhouders als hun resolutie meer dan 20 procent van de aandeelhouders achter zich krijgt.

Follow This ziet in de toegenomen steun een teken dat een flink deel van de aandeelhouders niet tevreden is met de milieuplannen. “Dit jaar heeft Shell voor het eerst eigen plannen ter stemming gebracht en opnieuw geven aandeelhouders een sterk signaal af”, meent Follow This-voorman Mark van Baal. Dat signaal is volgens hem dat Shell zijn doelen moet aanscherpen. “De strategie van Shell is onvoldoende om beleggers te beschermen tegen de gevolgen van verwoestende klimaatverandering.”

Follow This

Tijdens de vergadering zette Shell zich af tegen de klimaatresolutie van Follow This. Het olie- en gasconcern zegt al aan alle eisen te voldoen die de milieu-activistische aandeelhouder stelt en verdedigt de keuze voor het willen verminderen van de koolstofintensiteit.

“De beste manier om snel onze absolute CO2-uitstoot terug te dringen is uit de markt voor fossiele brandstoffen te stappen, maar daar helpen we onze aandeelhouders en de maatschappij niet mee”, legde topman Ben van Beurden het Shell-standpunt uit. “De vraag naar energie is er en als wij die niet leveren, dan doet iemand anders het wel. We kunnen wel zorgen dat de gebruikte energie minder koolstof bevat.”

Kritiek was er van verschillende aandeelhouders die onder meer wezen op de relatief kleine investeringen die Shell in groene energievormen doet. Shell moet volgens sommige aandeelhouders een voortrekkersrol vervullen terwijl het bedrijf vindt dat de markt eerst voor vraag naar nieuwe producten moet zorgen.

Rapport IEA

Ook werd er door meerdere aandeelhouders gevraagd naar het rapport van het Internationaal Energieagentschap IEA dat dinsdag uitkwam. Daarin stelt het agentschap dat er geen nieuwe boringen naar olie en gas meer moeten plaatsvinden.

Verder kwam er kritiek van enkele partijen die wel voor het Shell-voorstel stemden. Zij willen dat Shell in de komende jaren meer harde kortetermijndoelen stelt en dat het olie- en gasconcern de komende jaren de vergroening versnelt, maar geven het bedrijf vooralsnog het voordeel van de twijfel. Daarnaast willen enkele grote aandeelhouders, zoals bijvoorbeeld pensioenfonds ABP, via een dialoog Shell naar striktere milieudoelen bewegen.

Milieudefensie vindt dat Shell “het klimaat verraadt” en zowel de aandeelhouders als het publiek “misleidt met groene praatjes”, terwijl de plannen van het concern niet in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De organisatie noemt de plannen die Shell heeft voor het afvangen en opslaan van CO2 en het aanplanten van bos onrealistisch. Milieudefensie hoopt op steun van de rechter. Die doet volgende week woensdag uitspraak in de klimaatzaak die de organisatie heeft aangespannen tegen het concern.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.