Avondklok nog zeker een week van kracht, maatregelen blijven gelden voor tankstations

De uitspraak in het hoger beroep vrijdag over de afschaffing van de avondklok laat nog een week op zich wachten. Het hof doet een schriftelijke uitspraak op vrijdag 26 februari. Volgens de voorzitter van het gerechtshof is er meer tijd nodig om de argumenten van beide partijen af te wegen en ‘grondig’ na te denken. Daarmee blijven de avondklokmaatregelen voor tankstations ook nog minimaal een week gelden. 

Dinsdag oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de avondklok per direct werd afgeschaft. Dat gebeurde na een kort geding dat door actiegroep Viruswaarheid was aangespannen tegen de Nederlandse staat. De avondklok was volgens de actiegroep niet wettelijk te onderbouwen. Het hof ging daar in mee. De Staat tekende vervolgens beroep aan, waarna in een spoedappèl dezelfde avond nog werd besloten dat het oordeel tot het hoger beroep vrijdag geschorst zou worden. Nu komt daar dus een extra week bij.

Voor tankstations betekent dit dat het deel met levensmiddelen in de shop ook de komende week gesloten moet blijven tussen 20.45 uur en 04.30 uur. Wel kan, net zoals voorheen, de verkoop van brandstoffen en daaraan verwante artikelen doorgaan. Ook het verkopen van warme dranken is toegestaan in de nachtelijke uren. Verder blijven alle bestaande maatregelen, waaronder het verbod op het nuttigen van eten in de shop, van kracht.

De voorman van Viruswaarheid, Willem Engel, kon zich niet vinden in de beslissing om nog een week te wachten met het definitieve besluit. “Eerder deze week was er ontzettende haast, nu moeten we een week wachten.” Het is waarschijnlijk dat de avondklok ook na 26 februari van kracht blijft, omdat een ruime meerderheid van de Tweede Kamer donderdag al akkoord ging met een spoedwet die de avondklok rechtvaardigt. Op het moment van schrijven werd over de spoedwet nog vergaderd in de Eerste Kamer.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.