Marketing voor tankstations – hoe kunnen we spaaracties en bonuscampagnes tot een succes maken?

Foto: Neora Aylon advertorial

ADVERTORIAL – De eigenaars van tankstations staan voor de uitdaging om zich met promoties en gerichte marketingmaatregelen te onderscheiden van de concurrentie. De marketing van benzinestations wordt hierdoor bemoeilijkt, omdat veel in de tankstation-handel relatief uniform per huis is geregeld. Dit betekent dat er originele en spannende ideeën nodig zijn voor de marketing van uw eigen tankstation. Maar dat is nog niet alles: drie belangrijke aspecten bepalen hoe goed reclamemaatregelen op de lange termijn werken. Het moeten individuele, regelmatige en eenvoudige oplossingen zijn die klanten zich zullen herinneren.

De promotie – de landing van een marketingactie

Kortings- en spaaracties zijn zeer populair in de marketing. Dit geldt niet alleen voor de tankstation industrie: vaak wordt hier gedacht aan kortingen, bonussen en wedstrijden. Natuurlijk kunnen deze spaaracties zeer succesvol zijn. Sommige principes moeten echter wel in acht worden genomen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met het feit dat spaar- en kortingscampagnes zich niet alleen bij tankstations voordoen. Dagelijks ontvangen de klanten van benzinestations gelijkwaardige aanbiedingen van concurrenten. Om hier voldoende aandacht te krijgen en ook om klanten te winnen voor deelname aan de promoties, kunnen de onderstaande specifieke aspecten doorslaggevend zijn:

1. seizoensgebonden werken

Sommige acties moeten betrekking hebben op een gebied dat voor een grote groep klanten interessant is. Het kan bijvoorbeeld gaan om seizoenaanbiedingen. Zo zal het aanbieden van antivries met korting aan het begin van de herfst en de winter waarschijnlijk een groot aantal klanten aanspreken. Ook wanneer er een grondige autowasbeurt wordt aangeboden aan het einde van de winter, zal dit waarschijnlijk een groot aantal klanten aanspreken.

2. klantenkaarten voor persoonlijke en duurzame klantenbinding

Aangezien het idee voor seizoensgebonden promoties ook door andere tankstation eigenaren zal worden overgenomen, moet het niet de enige spaaractie blijven. Ook promoties die permanent door de klant op individuele basis worden opgepakt, zijn interessant. Dergelijke maatregelen hebben ook het voordeel dat ze de klantenbinding versterken. Hoe kunnen dergelijke promoties geïndividualiseerd en duurzaam gemaakt worden? Klantenkaarten zijn een aantrekkelijke optie. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de aankopen van de klant in het tankstation te registreren. Boven een bepaalde aankoopwaarde krijgt de klant dan een korting, een gratis carwash, een begeerde première of een extra. Veel dingen zijn hier mogelijk.

3. eenvoud en kans op succes voor de klant

Bij alle marketingmaatregelen is het van belang dat deze voor de klant eenvoudig zijn. Wanneer spaar- of winacties gebonden zijn aan complexe acties van de klant zelf, zullen veel klanten interesse verliezen. De klant van het tankstation wil niet ‘werken’ om deel te nemen aan een promotie of winactie. Vooral acties voor klantenparticipatie kunnen weinig tijd in beslag nemen. Ook in dit verband zijn de reeds genoemde klantenkaarten zeer voordelig, omdat ze het mogelijk maken om deel te nemen aan een promotie door eenvoudigweg de kaart te presenteren. Geef ook kleine prijzen weg bij spaar- en winacties. Dit geeft de klant het gevoel dat hij een prijs heeft gewonnen en verhoogt zijn bereidheid om deel te nemen aan verdere prijstrekkingen.

4. multi-channel maatregelen

Klantgegevens kunnen worden gegenereerd via de reeds genoemde gepersonaliseerde klantenkaarten. Veel klanten geven ook toestemming om gecontacteerd te worden via e-mail, post of telefoon. Dergelijke extra contactmogelijkheden versterken de klantenbinding en maken reclamemaatregelen op verschillende klantkanalen mogelijk. Vandaag de dag is het vaak niet meer voldoende om de klant alleen te benaderen op het gebied van marketing tijdens zijn activiteiten en zijn verblijf in het tankstation zelf. Waar mogelijk moeten ook andere contactkanalen worden gebruikt. Als er veel contactmogelijkheden zijn, kunnen klanten ook beter geïnformeerd worden over lopende promoties en wedstrijden.

Conclusie: reclame voor benzinestations is geen magie…

De marketingmaatregelen voor eigenaars van tankstations moeten bestaan uit een reeks consequent uitgevoerde en eerder geplande campagnes. Idealiter zouden deze elkaar moeten aanvullen door bijvoorbeeld lopende seizoenpromoties af te wisselen met permanente programma’s. Eenvoud en maatwerk zijn van groot belang bij een succesvolle marketingstrategie. Klantenkaarten kunnen een uitstekende manier zijn om alle aspecten van een succesvolle marketingstrategie adequaat aan te pakken.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Marketing voor tankstations – hoe kunnen we spaaracties en bonuscampagnes tot een succes maken? | TankPro.nl

Marketing voor tankstations – hoe kunnen we spaaracties en bonuscampagnes tot een succes maken?

Foto: Neora Aylon advertorial

ADVERTORIAL – De eigenaars van tankstations staan voor de uitdaging om zich met promoties en gerichte marketingmaatregelen te onderscheiden van de concurrentie. De marketing van benzinestations wordt hierdoor bemoeilijkt, omdat veel in de tankstation-handel relatief uniform per huis is geregeld. Dit betekent dat er originele en spannende ideeën nodig zijn voor de marketing van uw eigen tankstation. Maar dat is nog niet alles: drie belangrijke aspecten bepalen hoe goed reclamemaatregelen op de lange termijn werken. Het moeten individuele, regelmatige en eenvoudige oplossingen zijn die klanten zich zullen herinneren.

De promotie – de landing van een marketingactie

Kortings- en spaaracties zijn zeer populair in de marketing. Dit geldt niet alleen voor de tankstation industrie: vaak wordt hier gedacht aan kortingen, bonussen en wedstrijden. Natuurlijk kunnen deze spaaracties zeer succesvol zijn. Sommige principes moeten echter wel in acht worden genomen. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met het feit dat spaar- en kortingscampagnes zich niet alleen bij tankstations voordoen. Dagelijks ontvangen de klanten van benzinestations gelijkwaardige aanbiedingen van concurrenten. Om hier voldoende aandacht te krijgen en ook om klanten te winnen voor deelname aan de promoties, kunnen de onderstaande specifieke aspecten doorslaggevend zijn:

1. seizoensgebonden werken

Sommige acties moeten betrekking hebben op een gebied dat voor een grote groep klanten interessant is. Het kan bijvoorbeeld gaan om seizoenaanbiedingen. Zo zal het aanbieden van antivries met korting aan het begin van de herfst en de winter waarschijnlijk een groot aantal klanten aanspreken. Ook wanneer er een grondige autowasbeurt wordt aangeboden aan het einde van de winter, zal dit waarschijnlijk een groot aantal klanten aanspreken.

2. klantenkaarten voor persoonlijke en duurzame klantenbinding

Aangezien het idee voor seizoensgebonden promoties ook door andere tankstation eigenaren zal worden overgenomen, moet het niet de enige spaaractie blijven. Ook promoties die permanent door de klant op individuele basis worden opgepakt, zijn interessant. Dergelijke maatregelen hebben ook het voordeel dat ze de klantenbinding versterken. Hoe kunnen dergelijke promoties geïndividualiseerd en duurzaam gemaakt worden? Klantenkaarten zijn een aantrekkelijke optie. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de aankopen van de klant in het tankstation te registreren. Boven een bepaalde aankoopwaarde krijgt de klant dan een korting, een gratis carwash, een begeerde première of een extra. Veel dingen zijn hier mogelijk.

3. eenvoud en kans op succes voor de klant

Bij alle marketingmaatregelen is het van belang dat deze voor de klant eenvoudig zijn. Wanneer spaar- of winacties gebonden zijn aan complexe acties van de klant zelf, zullen veel klanten interesse verliezen. De klant van het tankstation wil niet ‘werken’ om deel te nemen aan een promotie of winactie. Vooral acties voor klantenparticipatie kunnen weinig tijd in beslag nemen. Ook in dit verband zijn de reeds genoemde klantenkaarten zeer voordelig, omdat ze het mogelijk maken om deel te nemen aan een promotie door eenvoudigweg de kaart te presenteren. Geef ook kleine prijzen weg bij spaar- en winacties. Dit geeft de klant het gevoel dat hij een prijs heeft gewonnen en verhoogt zijn bereidheid om deel te nemen aan verdere prijstrekkingen.

4. multi-channel maatregelen

Klantgegevens kunnen worden gegenereerd via de reeds genoemde gepersonaliseerde klantenkaarten. Veel klanten geven ook toestemming om gecontacteerd te worden via e-mail, post of telefoon. Dergelijke extra contactmogelijkheden versterken de klantenbinding en maken reclamemaatregelen op verschillende klantkanalen mogelijk. Vandaag de dag is het vaak niet meer voldoende om de klant alleen te benaderen op het gebied van marketing tijdens zijn activiteiten en zijn verblijf in het tankstation zelf. Waar mogelijk moeten ook andere contactkanalen worden gebruikt. Als er veel contactmogelijkheden zijn, kunnen klanten ook beter geïnformeerd worden over lopende promoties en wedstrijden.

Conclusie: reclame voor benzinestations is geen magie…

De marketingmaatregelen voor eigenaars van tankstations moeten bestaan uit een reeks consequent uitgevoerde en eerder geplande campagnes. Idealiter zouden deze elkaar moeten aanvullen door bijvoorbeeld lopende seizoenpromoties af te wisselen met permanente programma’s. Eenvoud en maatwerk zijn van groot belang bij een succesvolle marketingstrategie. Klantenkaarten kunnen een uitstekende manier zijn om alle aspecten van een succesvolle marketingstrategie adequaat aan te pakken.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.