TankPro Jaaroverzicht (5): Nederland gaat toch weer op slot

Foto: Shell

Een aantal opvallende overnames, het eerste waterstofstation van Shell in Nederland, een online-editie van de Tankstation & Carwash Vakbeurs en toch weer een strenge lockdown. De laatste drie maanden van het jaar verliepen alles behalve rustig. 

ExxonMobil maakte begin oktober bekend dat mogelijk 120 banen verdwijnen op locaties in Nederland. De zware economische omstandigheden treffen ook de petrochemische sector zwaar. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt om een herstructurering aan te kondigen. Daarbij zouden naar verwachting tot 120 arbeidsplaatsen kunnen verdwijnen voor het einde van 2021. Op de fabriekslocaties in Rotterdam, een raffinaderij, vier chemiefabrieken en een smeeroliefabriek, is de potentiële impact op het aantal posities minder dan op het hoofdkantoor, laat het bedrijf weten.

Overname supermarktketen Asda

De Britse miljardair-broers Mohsin en Zuber Issa, eigenaren van één van de grootste tankstationbedrijven ter wereld EG Group met bijna 6.000 vestigingen in een reeks landen, hebben de Britse supermarkt Asda gekocht. Dat werd in oktober bekendgemaakt. De Issa’s betalen samen met investeringsmaatschappij TDR de huidige eigenaar, de Amerikaanse winkelgigant Walmart, 7,5 miljard euro. Walmart houdt voorlopig wel een niet nader genoemd klein belang in Asda.

EG Group bestaat sinds 2001 en is in korte tijd uitgegroeid tot een wereldspeler. In Nederland heeft het bedrijf een kleine zeshonderd locaties in de kleuren van Esso en Texaco waar vaak wordt samengewerkt met Spar. Gezien het puur Britse karakter van Asda is het niet te verwachten dat die winkelier binnen afzienbare termijn zijn entree zal doen bij Nederlandse tankstations. Elders werken de Britten onder meer samen met Starbucks, Carrefour, KFC, Subway, Burger King, Greggs, Pomme de Pain en Délifrance.

Shell gaat waterstof verkopen

Het eerste Shell-vulpunt voor waterstof in Nederland is een feit. Half oktober werd de locatie geopend bij het tankstation langs de A4 op verzorgingsplaats Den Ruygenhoek. Het is een van de drukkere tankstations van Nederland, de Shell-locatie langs de A4 tussen Den Haag en Amsterdam, nabij Hoofddorp. Niet vreemd dat Shell er juist hier voor kiest om aan de slag te gaan met waterstof. “Wij willen de ontwikkeling van waterstof in de Nederlandse mobiliteitssector stimuleren. We kunnen niet meer wachten”, legt Lisa Montanari, Hydrogen Commercial Manager bij Shell uit.

Luifelprogramma

Hoe kon het dak van een tankstation zomaar instorten? De luifel van een tankstation langs de A58 bij het Zeeuwse ‘s-Heer Arendskerke stortte in de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 april 2018 in. De gevolgen bleven – wonder boven wonder – beperkt tot slechts materiële schade. De oorzaak bleek al snel te liggen bij de houten constructie van de luifel. We zijn inmiddels ruim tweeënhalf jaar verder en spraken met Charlotte Cossee-Wiersema, EPCM-manager bij Shell, Bart Tijink van advies- en ingenieursbureau AECOM en Henri Ververs, werkzaam bij ContrAll Projektrealisatie, over het grootschalige project om alle luifels van Shell-locaties te controleren op gebreken.

Omkleuren Berkman-locaties

Berkman Energie Service en Total gaan een samenwerking aan voor het omkleuren van tenminste vijf tankstations. Een zesde, nog te realiseren locatie is ook onderdeel van de overeenkomst. Dat nieuws werd eind oktober bekend. De samenwerking ging in november van start met het omkleuren van twee BP-stations naar de kleuren van Total. De bemande tankstations staan in Hoogvliet en Sint-Willebrord. Later die maand kreeg het Berkman-station in Voorburg dezelfde behandeling. Daarnaast zal het Barendrechtse familiebedrijf onbemande Total Express-stations in ’s Gravendeel en Leidschendam gaan exploiteren, waar voorheen respectievelijk Firezone en Total op de luifel stond.

TinQ neemt BP Express-locaties over

TinQ heeft begin november 9 BP Express-locaties in Nederland overgenomen. “We zijn hard op weg naar 400 locaties in Nederland”, aldus Paul Derhaag, verantwoordelijk voor marketing en business development binnen de ENVIEM bedrijven. Direct werd al een BP Express-tankstation omgekleurd naar TinQ. Komende tijd zullen de acht resterende BP-locaties ook in de kleuren van TinQ gezet worden.

Tankstation Vakbeurs gaat online

De zesde editie van de Tankstation & Carwash Vakbeurs kreeg begin november een andere opzet dan de vertrouwde beursvloer in Expo Houten. Op dinsdag 3, woensdag 4 en donderdag 5 november kregen lezers en volgers van TankPro.nl en CarwashPro.nl als alternatief namelijk een boeiend en afwisselend programma voorgeschoteld waarin de laatste ontwikkelingen, trends en innovaties aan bod kwamen. Bekijk de terugblik hier. 

Tabaksverkoop

Tankstations in Nederland mogen nog zeker tot 2030 doorgaan met de verkoop van tabak. Dat werd eind november bekendgemaakt. Het besluit volgt op gesprekken tussen de belangenvereniging tankstations BETA, de Vereniging Nederlandse Petroleumindustrie (VNPI) en Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis. Supermarkten mogen onder meer vanwege het grote aantal jeugdige bezoekers vanaf 2024 geen tabak meer verkopen, terwijl tankstations hiermee tot in ieder geval 2030 door kunnen gaan. In de gesprekken met Blokhuis heeft BETA onderstreept dat pompstations een omgeving zijn voor personen van 18 jaar en ouder.

Overname locaties Hartholt Olie

Tamoil Nederland neemt zeven tankstations van Hartholt Olie in het oosten van Nederland over. Daarmee wordt het netwerk van Tamoil in Overijssel uitgebreid tot elf verkooppunten. De overname omvat de vier bemande tankstations van Hartholt Olie in Heino, Nieuw Heeten, Wesepe en Windesheim, alsook de drie onbemande locaties in Lemele, Lettele en Ommen. Met de overname groeit het totale aantal Tamoil-locaties van 218 tot 225, waarmee de formule een marktaandeel van ruim 5 procent heeft.

Nieuwe lockdown

Half december werden de coronamaatregelen weer flink opgeschroefd. Nederland gaat voor zeker vijf weken op slot. Dat is nodig om het aantal contacten tussen mensen tot een minimum te beperken en zo de verspreiding van het coronavirus te stoppen, zei minister-president Mark Rutte in een televisietoespraak. “Zonder contact kan het virus niet overspringen”, aldus de premier. Nieuwe maatregelen voor tankstations werden overigens niet aangekondigd.

Tankstations hoeven de deuren tijdens deze coronacrisis niet te sluiten, maar mogen als vitale sector openblijven voor verkoop van brandstoffen en producten in de shop. Alle maatregelen die afgelopen tijd zijn genomen, blijven van kracht. Het bezorgen en afhalen van broodjes en andere gerechten blijft mogelijk. Wel is het belangrijk dat klanten drukte vermijden en hun consumptie niet ter plaatse opeten.

Goedkoopste pomp

Wie goedkoop wil tanken moet naar Sneek. Dat bleek eind december uit een analyse van MultiTankcard. De gemiddelde prijs van een liter E10 ligt bij tankstation Joontjes Kreditank in de Friese stad het laagst met 1,434 euro. Vlak daarachter volgt Fieten Olie in Blaricum met 1,435 euro. Het podium wordt gecompleteerd door een tweede tankstation in Sneek, Esso Express met een gemiddelde prijs van 1,449 euro.

In de categorie Premium benzine E5 blijkt TinQ Hoogeveen met een gemiddelde literprijs van 1,581 euro de goedkoopste keuze. In de categorie diesel werden twee winnaars aangewezen. Tamoil Nieuw-Vennep en Esso Express Beek in de gemeente Montferland in de Achterhoek. Zij bleken samen de goedkoopste dieselpompen met een gemiddelde literprijs van € 1,095.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.