Uitstalverbod sigaretten gaat in per 1 januari, accijns op tabak omhoog

Bron: AB Interieur

Eén van de manieren om het aantal rokers terug te dringen, is het verbod op het zichtbaar uitstallen van tabaksproducten in de shop. De maatregel gaat voor tankstations in per 1 januari 2021. Vanaf die datum gaat bovendien de accijns op tabak verder omhoog. Een pakje sigaretten wordt 12 eurocent duurder, een pakje shag gaat 30 eurocent meer kosten.

Het is één van de belangrijkste omzetmakers in de tankshop: tabak. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, het invoeren van neutrale sigarettenpakjes en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die tabak kopen, wil de overheid roken aanpakken.

Een andere maatregel die ingevoerd wordt, is de verplichte displayban. De enige verkooppunten die van een uitstalverbod worden uitgezonderd, zijn tabaksspeciaalzaken. Tabaksproducten mogen in de shop van tankstations vanaf 1 januari 2021 niet meer zichtbaar neergezet worden. Er mogen geen kleuren of zelfs contouren meer zichtbaar zijn. Bij het openen van de kast door de medewerker van de shop mag een oppervlakte van maximaal 1,5 vierkante meter zichtbaar zijn. De kast – waar overigens geen andere producten in mogen liggen – dient direct na het pakken of bijvullen van de rookwaren weer gesloten te worden. De deuren waarachter de sigaretten liggen, moeten bovendien een sobere en neutrale uitstraling krijgen.

Gevolgen voor tankstations

De maatregelen die genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is immers een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Verkoop zeker tot 2030

Tankstations in Nederland mogen overigens nog zeker tot 2030 doorgaan met de verkoop van tabak, zo is eind november bekend geworden. Het besluit volgt op gesprekken tussen de belangenvereniging tankstations BETA, de Vereniging Nederlandse Petroleumindustrie (VNPI) en Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.