BP Dordrecht - Foto: Remco Nieuwenbroek

TankPro Jaaroverzicht (4): Veiling leidt ook in coronatijd tot spektakel

BP Dordrecht – Foto: Remco Nieuwenbroek

Tijdens de zomer openden AVIA en BP fraaie nieuwe locaties in respectievelijk Hoorn en Dordrecht terwijl brancheorganisatie NOVE zich ernstige zorgen maakte over de toekomst van zijn leden in deze moeilijke tijd. In september stond de veiling van huurrechten van 29 tankstations langs de snelweg op het programma. Vielen de biedingen dit jaar door de coronacrisis wellicht lager uit dan normaal? Je leest het in de terugblik hieronder. 

Begin juli luidde NOVE, de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren, de noodklok. De leden maken zich volgens NOVE ernstige zorgen over een gezonde toekomst van de tankstationbranche. Vooral tankstations in de grensstreek krijgen het stevig voor hun kiezen.

Moeilijke situatie

Volgens directeur Erik de Vries ziet een deel van hen het bijzonder somber in. Niet alleen de financiële gevolgen van de coronamaatregelen hakken er stevig in, ook een aantal andere ontwikkelingen – waaronder de aanscherping van de regels op het gebied van tabaksverkoop – hebben grote invloed op de inkomsten van tankstations. Vooral in de grensstreek is het lastig om te concurreren, benadrukken de NOVE-leden.

Multi Traffic Point in Hoorn

Het vlaggenschip van AVIA Marees opende zijn deuren begin juli. Het nieuwe Multi Traffic Point Hoorn langs de N307 bij Zwaag is zelfs een van de grootste foodcourts van Nederland. Het project omvat maar liefst zes foodketens, een AVIA-tankstation met laadfaciliteiten en een wasstraat. We spraken erover met Dick Jan Marees, directeur van AVIA Marees.

“Al in een vroeg stadium was er veel belangstelling. We hebben uiteindelijk maar liefst zes foodpartijen gevonden die zich op deze locatie willen vestigen. Het gaat om Subway, FEBO, McDonald’s, Kentucky Fried Chicken en De Beren. Als laatste heeft ook Spare Rib Express zich aangemeld. Zij zullen de tankshop gaan exploiteren.”

(bekijk het video-interview hieronder)

Bij een autobrand bij het Shell-tankstation aan de Burgemeester Letschertweg in Tilburg ging half juli een auto in vlammen op. De politie vermoedde dat de brand was aangestoken. De eigenaar van het voertuig werd aangehouden en overgebracht naar het politiecellencomplex. Zijn betrokkenheid bij het incident werd onderzocht. Het incident vond plaats bij het nieuwe station in de Tilburgse wijk Reeshof.

Van Firezone naar Argos

Foto: Erik BoschmanGP Groot rondde in juli de verbouwing af van alle negen Firezone-locaties naar het Argos-merk. De Noord-Hollandse onderneming besloot eerder dit jaar om de samenwerking met VARO Energy uit te breiden en alle Firezone- en zeven Texaco-tankstations om te bouwen naar het merk Argos. Een deel van de locaties van GP Groot wordt bovendien omgekleurd naar Total.

Opening BP met AH in Dordrecht

Niet alleen AVIA opende een nieuwe locatie, ook BP voegde deze zomer een nieuwbouwlocatie toe aan het netwerk. Het nieuwe tankstation van BP en Van Twist aan de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht opende deze zomer zijn deuren. De locatie, die vlakbij de oprit naar de A16 ligt, beschikt over vier pompeilanden, een shop met Albert Heijn to go en een wasstraat. De vestiging vervangt het tankstation aan de Dokweg naast de Zwijndrechtse brug, die moest wijken om de stadsentree vanaf de snelweg A16 aantrekkelijker te maken. De nieuwe locatie is ongeveer vier keer groter dan de oude vestiging. We namen een kijkje in Dordrecht en spraken met Ruben Beens (CEO van BP Nederland).

(bekijk het video-interview hieronder)

Shell De Wetering toonde ons het ‘nieuwe normaal’ in de tankshop. Een contactloze desinfectiezuil, doorzichtige schermen voor de kassa, pijlen en tape op de grond. Johan Teunissen van Shell De Wetering in Utrecht heeft de nodige coronamaatregelen genomen. Een voordeel van het zelfstandig ondernemerschap is volgens hem dat er snel geschakeld kan worden. Wat is volgens Teunissen het nieuwe normaal in de tankshop? “Vooral heel goed op de hygiëne blijven letten.”

Waterstof bij Fieten Olie

Fieten Olie gaat ook werk maken van waterstof. Dat maakte directeur Richard Fieten begin september bekend. Fieten gaat een nieuw tankstation bouwen op bedrijvenpark Eeserwold in Steenwijk. Bij de nieuwe locatie zullen niet alleen laadpunten voor elektrische auto’s komen, maar kan ook waterstof getankt worden. “We zijn bezig met tekeningen voor de vergunningen en willen dit jaar nog met de bouw gaan beginnen.”

Veiling van snelweglocaties

De huurrechten van maar liefst 29 tankstations langs de snelweg gingen in september onder de hamer tijdens de jaarlijkse tankstationveiling in Den Haag. De meeste huurders wisten hun locatie te behouden, maar zeven tankstations kregen een nieuwe huurder. De huurrechten gelden voor een periode van 15 jaar.

Bij twee tankstations die voor de eerste keer geveild werden, ging een nieuwe partij met de huurrechten aan de haal. De locatie op verzorgingsplaats Hoezaar langs de A58 ging over van Shell naar OK Oliecentrale voor een bedrag van 3 miljoen euro. Locatie Velder langs de A2 bij Liempde van Texaco naar EG Retail voor iets meer dan 12 miljoen euro. In de tweede ronde waren er vijf wijzigingen. De bedragen lagen niet lager dan voorgaande jaren, wat toch zeker opmerkelijk was in tijden van coronacrisis.

Opvallende zet

Twee weken na de veiling werd bekend dat Total Nederland overeenstemming had bereikt met de firma Kok & Zonen over de exploitatie van het tankstation gelegen aan de A4 tussen Amsterdam en Den Haag, ter hoogte van Hoofddorp. Vanaf het eind van dit jaar worden de kleuren van BP omgeruild voor die van Total. Kok & Zonen wist de huurrechten voor de locatie tijdens de veiling begin september te behouden voor een periode van 15 jaar.

“Wij hebben decennialang ons tankstation geëxploiteerd aan de A4. Samen met een grote groep trouwe medewerkers hebben we onze klanten met veel plezier in een veranderende wereld kunnen bedienen. Wij vertrouwen vanaf eind dit jaar de tankstation-exploitatie toe aan Total in de wetenschap dat zij verder zullen bouwen aan het tankstation van de toekomst”, aldus onderneemster Karin Kok van Kok & Zonen.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.