Concurrenten willen geen wachtruimte voor Fastned

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur had geen vergunning mogen verlenen voor een wachtruimte bij de laadpalen van Fastned op verzorgingsplaats Velder langs de A2 bij Liempde. De vergunning kan namelijk niet worden benut, want de Rijksvastgoeddienst wil de grond voor de wachtruimte niet beschikbaar stellen, betoogde de advocaat van de concurrenten vrijdag bij de Raad van State.

Voor de Raad is het echter zeer de vraag of de onwil van de Rijksvastgoeddienst een rol kan spelen. Over de onwil van de Rijksvastgoeddienst loopt nog een procedure tussen Fastned en de vastgoeddienst bij de Haagse rechtbank. Op 6 januari moet duidelijk worden wie daar gelijk krijgt.

Woordvoerders van het ministerie zeggen dat bij het verlenen van de omstreden vergunning alleen mag worden gekeken naar de efficiënte inrichting en veiligheid van de verzorgingsplaats. Of de Rijksvastgoeddienst ook nog zal meewerken, is van later zorg. De advocaat van de concurrenten wees de Raad ook op het geldende bestemmingsplan, dat ook een obstakel kan zijn, omdat het de wachtruimte niet toelaat. Ook dat is volgens de woordvoerders van de minister van later zorg.

Verkeerde volgorde

De advocaat van de vorige exploitant Velder BV., de huidige exploitant EG Retail en de Vereniging Particuliere Rijkswegvergunningen voor tankstations (VPR), wees de Raad ook op de verkeerde volgorde. Er had eerst toestemming moeten zijn van de grondeigenaar, voordat de vergunning voor de wachtruimte kon worden verleend. Volgens de advocaat kan de nu gevolgde procedure gaan leiden tot honderden rechtszaken van bedrijven die wapperen met een vergunning en daarmee een plek op een verzorgingsplaats willen afdwingen.

De advocaat van Fastned en de woordvoerders van het ministerie stelden dat de volgorde net andersom is. Eerst een vergunning aanvragen en dan toestemming vragen voor het gebruik van de grond. Overigens stelt de advocaat van Fastned dat de Rijksvastgoeddienst tot 2024 kan dwarsliggen als de Haagse rechtbank Fastned ongelijk geeft. Na 2024 gaat er een andere regeling gelden voor de voorzieningen op verzorgingsplaatsen. “De Rijksvastgoeddienst heeft dan geen reden meer om te weigeren”, aldus de advocaat van Fastned. De nu verleende vergunning voor de wachtruimte heeft een looptijd tot 2029 en kan mogelijk worden verlengd.

Veiligheid

De concurrenten van Fastned vinden ook dat de veiligheid op de verzorgingsplaats in gevaar komt. De bezoekers zouden kriskras over de verzorgingsplaats gaan lopen naar de verschillenden wachtruimten en shops. Dat zou ook blijken uit onderzoek.

Het ministerie heeft de veiligheid door de komst van een wachtruimte van Fastned ook laten onderzoeken. De onderzoekers hebben oplossingen voorgesteld. Welke dat worden, is nog niet bekend. Maar de woordvoerders van het ministerie zeggen wel dat de wachtruimte niet gebruikt mag worden als de veiligheid niet is gegarandeerd.

De uitspraak volgt binnen twee maanden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.