Tankstation-miljardairs kopen Britse supermarkt

De Britse miljardair-broers Mohsin en Zuber Issa, eigenaren van één van de grootste tankstationbedrijven ter wereld EG Group met bijna 6.000 vestigingen in een reeks landen, hebben de Britse supermarkt Asda gekocht. De Issa’s betalen samen met investeringsmaatschappij TDR de huidige eigenaar, de Amerikaanse winkelgigant Walmart, 7,5 miljard euro. Walmart houdt voorlopig wel een niet nader genoemd klein belang in Asda.

Asda is de derde supermarkt van Groot-Brittannië met rond de 630 vestigingen. Het bedrijf draaide vorig jaar een omzet van rond de 25 miljard euro. De ruim 340 grote superstores, vaak aan de rand van een stad, hebben vrijwel altijd een middelgroot tankstation. De gebroeders Issa willen het winkelbedrijf vooral uitbreiden met meer kleine plaatselijke filialen, die erg populair zijn door de coronacrisis, en anderzijds winkels van Asda naar hun ‘forecourts’ brengen. Ze hebben ook beloofd 1,1 miljard euro in Asda te investeren. Op dit moment zijn ze overigens niet van plan om Asda onder te brengen in de bestaande EG Group.

Onbeperkt lezen?

Ontwikkel jezelf met vakblad TankPro.nl.

Krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de tankstation-, brandstof- en convenience branche.

1 maand gratis proefabonnement

Overzicht alle abonnementen

Onderwerpen: ,

Auteur: Michael van Wijngaarden

Michael van Wijngaarden is vaste journalist voor vakblad Automobiel Management. Regelmatig schrijft hij ook voor TankPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.