Tankstation-miljardairs kopen Britse supermarkt

De Britse miljardair-broers Mohsin en Zuber Issa, eigenaren van één van de grootste tankstationbedrijven ter wereld EG Group met bijna 6.000 vestigingen in een reeks landen, hebben de Britse supermarkt Asda gekocht. De Issa’s betalen samen met investeringsmaatschappij TDR de huidige eigenaar, de Amerikaanse winkelgigant Walmart, 7,5 miljard euro. Walmart houdt voorlopig wel een niet nader genoemd klein belang in Asda.

Asda is de derde supermarkt van Groot-Brittannië met rond de 630 vestigingen. Het bedrijf draaide vorig jaar een omzet van rond de 25 miljard euro. De ruim 340 grote superstores, vaak aan de rand van een stad, hebben vrijwel altijd een middelgroot tankstation. De gebroeders Issa willen het winkelbedrijf vooral uitbreiden met meer kleine plaatselijke filialen, die erg populair zijn door de coronacrisis, en anderzijds winkels van Asda naar hun ‘forecourts’ brengen. Ze hebben ook beloofd 1,1 miljard euro in Asda te investeren. Op dit moment zijn ze overigens niet van plan om Asda onder te brengen in de bestaande EG Group.

Esso en Texaco

De EG Group bestaat sinds 2001 en is in korte tijd uitgegroeid tot een wereldspeler. In Nederland heeft het bedrijf een kleine zeshonderd locaties in de kleuren van Esso en Texaco waar vaak wordt samengewerkt met Spar. Gezien het puur Britse karakter van Asda is het niet te verwachten dat die winkelier binnen afzienbare termijn zijn entree zal doen bij Nederlandse tankstations. Elders werken de Britten onder meer samen met Starbucks, Carrefour, KFC, Subway, Burger King, Greggs, Pomme de Pain en Délifrance.

EG Group is met een omzet van rond de 20 miljard euro per jaar het op één na grootste privébedrijf in Groot-Brittannië. De broers Issa stonden op de laatste Rich List van dagblad The Times op een 43e plaats met een geschat vermogen van 3,85 miljard euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Michael van Wijngaarden

Michael van Wijngaarden is vaste journalist voor vakblad Automobiel Management. Regelmatig schrijft hij ook voor TankPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.