120 arbeidsplaatsen op de tocht bij ExxonMobil in Nederland

Er verdwijnen mogelijk 120 banen op locaties van ExxonMobil in Nederland. Op de fabriekslocaties in Rotterdam, een raffinaderij, vier chemiefabrieken en een smeeroliefabriek, is de potentiële impact op het aantal posities minder dan op het hoofdkantoor, laat het bedrijf weten.

ExxonMobil heeft het slechte nieuws maandag meegedeeld aan de ondernemingsraad en aan de medewerkers. De zware economische omstandigheden treffen op dit moment ook de petrochemische sector zwaar. Het bedrijf ziet zich genoodzaakt om een herstructurering aan te kondigen. Daarbij zouden naar verwachting tot 120 arbeidsplaatsen kunnen verdwijnen voor het einde van 2021.

Het streven is om directe ontslagen zo veel mogelijk te vermijden, bijvoorbeeld door pensioneringen en natuurlijke afvloeiingen, maar ontslagen zijn niet uitgesloten. De intentie tot herstructurering vloeit voort uit een diepgaande analyse van de huidige situatie en toekomstplannen van het bedrijf evenals uit eerdere initiatieven om kosten te reduceren en efficiëntie te verhogen.

Maatregelen noodzakelijk

Het gevolg van de coronacrisis op de vraag naar de producten van ExxonMobil heeft de urgentie van al bestaande initiatieven verder verhoogd. Uit de studie blijkt dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn om de organisatie- en kostenstructuur te verbeteren en zo zeker te stellen dat het bedrijf zich door de huidige marktomstandigheden kan loodsen.

ExxonMobil heeft een belangrijke strategische aanwezigheid in Nederland. Naast de raffinaderij, vier chemiefabrieken en een smeeroliefabriek in de haven van Rotterdam is het Benelux-hoofdkantoor in Breda gevestigd. Het totaal aantal directe medewerkers bij ExxonMobil in Nederland bedraagt momenteel circa 1.500.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.