In memoriam: Marcus van Kleef (1959-2020)

Via BOVAG kregen wij het trieste bericht binnen dat Marcus van Kleef op 24 september is overleden op 61-jarige leeftijd. Marcus was eigenaar van de RoadRunner Groep in Twente en van 1999 tot en met 2011 actief in het bestuur van BOVAG Tankstations, eerst als bestuurslid en vicevoorzitter en de laatste zes jaar van die periode als afdelingsvoorzitter. In die hoedanigheid was hij tevens lid van het hoofdbestuur van BOVAG.

Van Kleef was een bevlogen ondernemer en bestuurder die een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten bij BOVAG. “Hij had hart voor de zaak, hart voor de BOVAG-ondernemers en hart voor medewerkers van BOVAG. Marcus was dan ook graag gezien, niet alleen in de bestuursvergaderingen, maar ook op de werkvloer in Bunnik. Hij was een verenigingsmens pur sang, met tomeloze inzet, scherpte, politiek gevoel, humor en nuance. Zoals Marcus worden ze zelden gemaakt, zei een toenmalige BOVAG-medewerker.”

Recht voor zijn raap

Marcus was volgens BOVAG een echte doorzetter met grote dossierkennis, die zich niet liet afschepen met een half antwoord, mager plan of zinloze wet. Hij was bloedfanatiek, recht voor zijn raap en liet niet snel los. Zo was hij in de jaren ’90 al van meet af aan betrokken bij de poging van de Rijksoverheid om met openbare veilingen meer marktwerking bij snelwegtankstations te introduceren. Van Kleef was vooraf al heel helder over het resultaat van die mega-operatie: wat de overheid wil, wordt geen succes en leidt alleen maar tot het verlies van de particuliere pomphouder langs de Rijksweg. Marcus kreeg gelijk en was daar bitter over. Hij geloofde in vrijheid van ondernemerschap, terwijl de veilingen zorgden voor een miljoenenspel waarin de zelfstandige ondernemer per definitie het onderspit moest delven tegen een multinational.

Jagersinstinct

In zijn vrije tijd was Van Kleef jager. Zijn oog voor detail en zijn jagersinstinct lieten hem nooit in de steek. Op weg naar een externe bijeenkomst kon hij zijn reisgezelschap plotsklaps wijzen op een ree of een wild zwijn in het weiland dat alleen hij in het vizier had. Ook zakelijk kwam dat instinct hem van pas: bij het uitbouwen van het familiebedrijf, maar ook bij het beoordelen van een beleidsplan: hij doorzag het vraagstuk snel en handelde vrijwel direct. Dat maakte hem tot een gewaardeerde gesprekspartner, ook als hij aan de andere kant van de tafel zat. Marcus was een puur mens, iemand die al authentiek en zichzelf was lang voordat dat in de mode kwam. Zo startte een bijeenkomst met hogere Rijksambtenaren over een mededingingskwestie ooit te laat, omdat Marcus nog even moest bellen om te horen of er die dag nog wat ‘geschoten’ was. In Twents dialect uiteraard. De ambtenarij kreeg het aantal zwijnen live mee, wat leidde tot de nodige verbazing en opschudding onder de Rijksdienaren, maar groot vermaak onder de BOVAG-delegatie.

“Met Marcus verliezen we een kundig en bevlogen verenigingsbestuurder, een rasondernemer en boven alles een goed mens. BOVAG wenst de familie Van Kleef en eenieder die Marcus lief had heel veel sterkte toe met dit grote verlies.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.