Tango test nieuwe parkeerapp in Hoofddorp

21Tango heeft een pilot gelanceerd samen met de gemeente Haarlemmermeer en Spotten om het vinden van een vrije parkeerplaats makkelijker te maken. In de app kunnen gebruikers real-time kijken welke parkeerplekken beschikbaar zijn. De komende zes maanden kunnen automobilisten die wonen en/of werken in Hoofddorp of die de stad bezoeken de app gratis testen en feedback doorgeven.

“De Tango parking finder gebruikt een zeer krachtig algoritme dat historische en actuele parkeergegevens op basis van allerlei beschikbare data van partners – zoals autofabrikanten, navigatiesystemen, telecomproviders en parkeersensoren – vertaalt naar de exacte delen van een straat waar de kans op het vinden van een vrije parkeerplaats het grootst is”, vertelt Edwin van Walsum, Mobility Strategy Coordinator bij Tango.

Automobilisten navigeren dus niet naar een adres, maar naar een vrije parkeerplaats in de buurt van die bestemming. Ook worden automobilisten via de app geïnformeerd over de gemiddelde zoektijd, parkeertarieven en eventuele restricties. Ook het terugvinden van de auto is geen probleem meer, de applicatie onthoudt waar de auto werd geparkeerd.

Mart Teulings, operationeel manager van Spotten: “Onze ambitie is het uitbannen van zoekverkeer naar vrije parkeerplaatsen, in de stad op het werk of onderweg. Deze ambitie is ontstaan uit een overtuiging dat parkeren beter en slimmer kan. Dit laten we dan ook graag zien in Haarlemmermeer. Dit doen we door Internet of Things-technologie op een slimme manier in te zetten en het algoritme achter de app voeden met relevante informatie.”

Transitie

“Veel mensen kennen Tango van de onbemande tankstations, maar wij willen onze klanten veel meer bieden dan alleen maar brandstof. We zijn volop in transitie naar een bredere mobiliteitsspeler met allerlei diensten die onze klanten meer comfort bieden en mobiliteit gemakkelijker en duurzamer maken,” benadrukt Van Walsum. Vorig jaar investeerde Tango in deelautobedrijf SnappCar en onlangs kondigde het bedrijf aan de komende jaren vol in te zetten op uitbreiding van het laadnetwerk voor elektrische voertuigen.

Marja Ruigrok, wethouder gemeente Haarlemmermeer: “Als wethouder Verkeer en Vervoer vind ik het erg belangrijk om in te zetten op slimme innovatie. Hiervoor moet je experimenteren en heb je pilots als deze nodig. De app zorgt voor een goede verdeling van het autoverkeer en voorkomt dat automobilisten tijdens een drukkere periode onnodig rondjes rijden.”

De app werd ontwikkeld in partnerschap met ParkNav en is voor deze pilot aangepast door Spotten, een samenwerking tussen Dura Vermeer en T-Systems. Deze startup biedt parkeerdiensten aan door IoT-technologie en andere databronnen op een zeer slimme manier in te zetten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.