CBS: prijs van tabak in 20 jaar verdrievoudigd

De prijs van rookwaren is het afgelopen jaar fors gestegen. In juli 2020 waren de prijzen van tabak bijna 19 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Deze stijging is vooral het gevolg van twee accijnsverhogingen dit jaar. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Per april is de accijns op een pakje van twintig sigaretten met 1 euro verhoogd, nadat de accijns op 1 januari al met 14 cent omhoog was gegaan. Op 50 gram shag wordt per 1 april 2,50 euro extra accijns geheven. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat uit belasting (accijns en btw).

Nog niet eerder was het bedrag van een accijnsverhoging zo groot als bij de verhoging in april. Procentueel is de prijsstijging van rookwaren dit jaar de grootste na februari 2005. Na een accijnsverhoging stegen de prijzen destijds met 20 procent. Tussendoor zorgden ook accijnsverhogingen in 2008 en 2013 voor flinke prijsstijgingen. De overheidsinkomsten uit accijns op tabak zijn toegenomen van bijna 1,6 miljard euro in 2000 tot ruim 2,5 miljard euro in 2019.

Drie keer duurder geworden

Afgelopen 20 jaar is tabak meer dan drie keer zo duur geworden. Andere accijnsplichtige genotsartikelen zijn veel minder in prijs gestegen. De prijs van alcoholhoudende dranken steeg ter vergelijking in dezelfde periode met 40 procent. De prijzen van alle consumentengoederen en -diensten zijn sinds het begin van deze eeuw met 45 procent gestegen.

Tabak is één van de belangrijkste omzetmakers in de tankshop. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, het invoeren van neutrale sigarettenpakjes en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die tabak kopen, wil de overheid roken aanpakken. Een andere maatregel die ingevoerd wordt, is de verplichte displayban. Tabaksproducten mogen daarbij niet meer zichtbaar neergezet worden. Tankstations moeten vanaf 1 januari volgend jaar alle tabaksproducten aan het zicht onttrekken. Er mogen geen kleuren of zelfs contouren meer zichtbaar zijn.

Gevolgen voor tankstations

De maatregelen die genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is immers een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.