Foto: Pixabay / vrij te gebruiken

Joint venture Shell en Eneco wint aanbesteding voor nieuw windpark

Foto: Pixabay / vrij te gebruiken

Een joint venture van Shell in Nederland en Eneco heeft de aanbesteding voor het windpark Hollandse Kust (Noord) gegund gekregen. Het consortium Crosswind wil het park in 2023 in gebruik gaan nemen. Het windpark heeft een geïnstalleerd vermogen van in totaal 759 MW en levert ten minste 3,3 TWh per jaar. Dat is genoeg om meer dan 1 miljoen huishoudens van groene stroom te voorzien, laten beide partijen weten.

Het consortium is blij met de gunning van de aanbesteding. Het windpark zal volgens de initiatiefnemers bijdragen om de doelstellingen van het Nederlandse Klimaatakkoord en de Europese Green Deal te behalen. Beide bedrijven hebben het finale investeringsbesluit al genomen voor dit project.

Maarten Wetselaar, directeur Shell Integrated Gas en New Energies: “Wij zijn trots dat wij Hollandse Kust (noord) realiseren samen met onze joint venture partner Eneco. Wind op zee zal een belangrijke rol spelen in de wereldwijde energietransitie.” Het zal volgens Wetselaar ook een belangrijke volgende stap zijn in Shell’s ambitie om een energiebedrijf met netto nul uitstoot te worden in 2050 of eerder, in lijn met het tempo van de maatschappij.

Cruciaal

“Dit windpark is een cruciaal onderdeel van een nieuwe waardeketen – van wind tot waterstof – met onze ambitie een groene waterstoffabriek in Rotterdam te bouwen en met NortH2. Deze investering past daarmee goed bij Shells aspiraties om op competitieve wijze meer en schonere energie te leveren aan onze klanten, thuis, onderweg en op het werk.”

Kees-Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer Eneco: “We zijn verheugd dat we, samen met onze vertrouwde partners, wederom een grote bijdrage gaan leveren aan de Nederlandse energietransitie. Wij zetten onze gecombineerde ervaring, expertise en financiële draagkracht in voor een snelle realisatie van het eerste windpark met innovaties op zee gericht op systeemintegratie. De duurzame lokaal opgewekte energie levert een belangrijke bijdrage aan onze ambitie om ieder huishouden en bedrijf in Nederland te helpen met het omschakelen naar een duurzame en schone energievoorziening.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.