Veiling tankstations Rotterdam is uitgegroeid tot miljoenenspel

Niet alleen langs de snelweg, maar ook in Nederlandse gemeenten zoals Rotterdam wordt steeds vaker een veilingsysteem gehanteerd voor het verhuren van tanklocaties. Na de zomer staat de veiling van vier tankstations in Rotterdam op de agenda. Maar hoeveel geld wordt er betaald voor het huren van een tankstation? Tijdens vorige edities in Rotterdam werd er gretig met miljoenen gestrooid, zo blijkt uit de resultaten van 2019 en 2018.

Er werd vorig jaar flink in de buidel getast door BP Nederland, EG Retail en Total Nederland tijdens de veiling van de huurrechten voor vier tankstations in de gemeente Rotterdam. Het hoogste bod in 2019 werd uitgebracht door BP Nederland, dat ruim 5,6 miljoen euro (5.625.000 euro) neertelde voor het huren van het station aan de Capelseweg voor 15 jaar.

De tweede locatie die vorig jaar geveild werd, was het Texaco-station aan de Jacques Dutilhweg in Rotterdam. EG Retail bracht met een bedrag van 3.150.000 euro het hoogste bod uit op dit tankstation. Total Nederland wist het tankstation aan de Prinsenlaan in 2019 te behouden voor een bedrag van 2.650.000 euro. Het vierde tankstation dat destijds geveild werd, was een BP aan de Vlaardingweg. BP Nederland bracht het hoogste bod uit: 2.425.000 euro.

Wisseling van huurder

Ook in 2018 gingen de miljoenen over tafel tijdens de veiling in Rotterdam. In totaal leverde de veiling destijds iets meer dan 11 miljoen euro op. Tot wisselingen leidde de internetveiling overigens niet, EG Group wist het huurrecht op alle drie de locaties te behouden. Voor het Texaco-station aan de Vaanweg in Rotterdam-Zuid werd 4.750.000 euro geboden. De Esso-locatie aan de Vredenoordkade in de wijk Kralingen-Crooswijk leverde de gemeente 3.175.000 euro op. Een ander Esso-tankstation, aan de Molenlaan in Hillegersberg, was goed voor 3.200.000 euro.

Het huurrecht wordt gecombineerd met een afhankelijk recht van opstal. Op basis van de huurovereenkomst is aan de gemeente Rotterdam nog een uniforme huurprijs per vierkante meter verschuldigd. De retributie voor het recht van opstal wordt berekend op basis van de volumeomzet door middel van een – eveneens uniforme – vergoeding per 100 liter.

Veiling dit jaar

De gemeente Rotterdam veilt na de zomer van dit jaar de huurrechten van vier tankstations in de stad. Er kan in 2020 een gooi worden gedaan naar de rechten van tankstations aan de Abram van Rijckevorselweg (Esso), de Prins Alexanderlaan (Esso/Schipper), de Matlingeweg (Haan) en de Tjalklaan (BP). Inzet van de veiling is het huurrecht op elk van deze tankstations voor een periode van 15 jaar.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.