Foto: Eric Fecken in opdracht van gemeente Rotterdam

Plaatsen snellader onderdeel van veiling tankstations Rotterdam

Foto: Eric Fecken in opdracht van gemeente Rotterdam

De gemeente Rotterdam veilt na de zomer de huurrechten van vier tankstations in de stad. Er kan een gooi worden gedaan naar de rechten van tankstations aan de Abram van Rijckevorselweg (Esso), de Prins Alexanderlaan (Esso/Schipper), de Matlingeweg (Haan) en de Tjalklaan (BP). Inzet van de veiling is het huurrecht op elk van deze tankstations voor een periode van 15 jaar. Bij twee locaties verplicht de gemeente de huurder om een snellader te plaatsen. Het is de eerste keer dat de gemeente Rotterdam niet alleen kijkt naar het hoogste bedrag dat geboden wordt, maar ook aanvullende eisen stelt op het gebied van elektrisch laden.  

In tegenstelling tot vorige veilingen stelt de gemeente dit jaar extra voorwaarden aan partijen die kans willen maken op de huurrechten van tankstations. “De gemeente Rotterdam streeft naar een reductie van de uitstoot als gevolg van het wegverkeer en een snelle groei van elektrische mobiliteit is daarvoor essentieel”, laat woordvoerder Sjan Clabbers van Stadsontwikkeling weten. Om dit te stimuleren wordt de (nieuwe) huurders van de locaties aan de Abram van Rijckevorselweg en van de Matlingeweg verplicht om een snellader te plaatsen.

Esso Express

De Esso-locatie aan de Abram van Rijckevorselweg die nu valt onder de paraplu van Haan, ligt aan de oostzijde van de stad tussen de A16 en de Kralingse Zoom. Op het terrein van het onbemande tankstation staat weliswaar een shop, maar die is op dit moment niet in gebruik. Om de hoek van het station liggen de Erasmus Universiteit, een locatie van de Hogeschool Rotterdam en bedrijventerrein Brainpark.

Haan Tankstation

Het tweede tankstation waar verplicht een snellader neergezet moet worden, is de locatie aan de Matlingeweg. Het station ligt op industrieterrein Spaanse Polder en vlakbij Bedrijventerrein Rotterdam Noord-West. Op dit moment staat het tankstation in de eigen kleuren van Haan. Bij de locatie hoort een royale shop en zijn de nodige parkeerplekken.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Foto: Eric Fecken in opdracht van gemeente Rotterdam
(Foto: Eric Fecken in opdracht van gemeente Rotterdam)

Schipper Ommoord

Het derde tankstation waarvan de huurrechten in 2020 geveild worden ligt in de wijk Ommoord (Prins Alexander). Op dit moment staat op de luifel nog de merknaam Schipper (Esso). De locatie ligt aan de Prins Alexanderlaan, net binnen de ring (A20). Het tankstation beschikt over een shop met broodjescorner en een carwash.

BP in Rotterdam-West

De vierde locatie ligt aan de Tjalklaan in Rotterdam-West. Het gaat om een tankstation dat op dit moment is uitgevoerd in de kleuren van BP. Ook bij dit station zit een shop, die nu door het leven gaat als Wild Bean Cafe. Het station ligt aan een drukke route richting de A20 (Rotterdam-Delfshaven).

Naast de verplichting om bij twee van de vier locaties een snellader te plaatsen, benadrukt de gemeente Rotterdam bovendien dat er komende jaren een ZE-zone – een Zero Emissie-zone – ingevoerd gaat worden binnen de ring van Rotterdam. Daar moeten de huurders van de locaties dus alvast op anticiperen.

Zero Emissie-Zone

“In het landelijk Klimaatakkoord staat bovendien dat alleen emissievrije voertuigen – zowel batterij-elektrisch als waterstof-elektrisch aangedreven voertuigen – vanaf 2025 de ZE-zone in Rotterdam in mogen. Deze zone bestaat grofweg uit het gebied binnen de ring van Rotterdam. Bedrijventerreinen die aan de binnenkant van de ring van Rotterdam liggen, grenzend aan de ring, vallen buiten de zone. De gemeente gaat hierover nog in gesprek met stakeholders en belangenorganisaties.”

Internetveiling

Geïnteresseerden die kans willen maken op de huurrechten van één van de vier tankstations in Rotterdam die dit jaar geveild worden, moeten voor donderdag 27 augustus (10.00 uur) hun interesse kenbaar maken. Het pre-bid voor deze veilingen moet uiterlijk voor dat tijdstip zijn ontvangen door de notaris. De internetveiling vindt plaats op donderdag 3 september. De huidige huurcontracten lopen op 31 dec 2020 af, de nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2021.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.