Fastned en ministerie weer met elkaar in de clinch over vergunning laadpalen

De vergunningverlening voor oplaadstations langs de Nederlandse snelwegen blijft een discutabele zaak. De Raad van State mag zich nu weer eens buigen over een hoger beroep van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Aanleiding voor die rechtszaak is een geschil tussen de minister en Fastned over een vergunning voor zes laadpalen. Het is niet de eerste keer dat Fastned en de minister tegenover elkaar staan bij de Raad van State om een oordeel te krijgen over het vergunningenbeleid.

De omstreden vergunning werd door het ministerie verleend aan restaurant- en hotelketen Van der Valk voor laadpalen op verzorgingsplaats Den Ruygen Hoek langs de A-4 bij de Haarlemmermeer. Die laadpalen staan er al. Pas later bleek Van der Valk dat daarvoor een vergunning vereist is. Die is nu achteraf verleend, maar Fastned maakte bezwaar. De vergunning had volgens Fastned openbaar aanbesteed moeten worden. De minister denkt daar anders over.

De Haarlemse rechtbank ging mee met het standpunt van Fastned. Het verlenen van de vergunning aan Van der Valk was in strijd met de Europese Dienstenrichtlijn, die vrije concurrentie voorschrijft.

“Fastned probeert een concurrent buiten de deur te houden”, verklaarde een woordvoerder van het ministerie maandag bij de Raad van State. Maar de advocaat van Fastned stelde dat dat het probleem niet is. Van der Valk en Fastned zijn volgens hem zelfs voor een andere verzorgingsplaats een samenwerking aangegaan waarbij Van der Valk de vergunninghouder is en Fastned de exploitant van de laadpalen.

Verkeersveiligheid

Het probleem voor Fastned is dat de minister een verkeerd vergunningenbeleid voert. Daarnaast zorgt de omstreden vergunning voor Van der Valk ervoor dat Fastned minder makkelijk zijn aantal laadpalen kan uitbreiden, zegt de advocaat.

Voor het ministerie telt zwaar dat de verkeersveiligheid op de verzorgingsplaatsen in orde is. Teveel exploitanten met hun eigen toegangsweg zorgen voor een onveilig beeld. Het gaat volgens de woordvoerder om maatwerk. Daarom moet telkens opnieuw worden bekeken of een nieuwe voorziening wel past.

De Raad doet binnen enkele maanden uitspraak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Adrie van der Wel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.