Actiegroep maakt tankstations onklaar in Groningen en Den Bosch

In aanloop naar de aandeelhoudersvergadering van Shell heeft een actiegroep dinsdagochtend op verschillende plekken in het land tankstations onklaar gemaakt. Onder meer in Den Bosch en Groningen werden pompen met sloten buiten werking gesteld. De groep Code Rood voert actie tegen de multinational die zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dinsdag achter gesloten deuren houdt op het hoofdkantoor in Den Haag.

De groep wilde eerder al een grote demonstratie plannen bij het hoofdkantoor van Shell, maar daar heeft de gemeente Den Haag een streep doorheen gezet. Bij het pand mogen maximaal dertig mensen samenkomen. Op twee andere plekken in Den Haag vinden kleine demonstraties plaats. De groep benadrukt dat overal 1,5 meter afstand wordt gehouden en dat de deelnemers mondkapjes zullen dragen.

“Shell misbruikt de coronacrisis om achter gesloten deuren besluiten te nemen. Niet de olieboorplatformen sluiten, wel de inspraak beperken onder het mom van veiligheid: alles wat Shell doet is schijn. Op dit soort aandeelhoudersvergaderingen is geld de enige prioriteit – ook als het ten koste gaat van integriteit, mensenlevens, en het klimaat”, aldus de beweging.

Achterhalen daders

In Groningen werden onder meer tankstations aan de Van Ketwich Verschuurlaan, Zonnelaan, Rijksstraatweg en Euvelgunnerweg bezocht door de actiegroep, zo meldt Dagblad van het Noorden. De politie voert onderzoek uit en hoopt de daders via camerabeelden alsnog te achterhalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.