Winst Shell en BP flink onder druk door olieprijzen en coronacrisis

Foto: Remco Nieuwenbroek / eigen foto

De effecten van de sterk gedaalde olieprijzen sijpelen nu ook door in de resultaten van olie- en gasreuzen. Olie- en gasbedrijf Shell heeft zijn winst in het eerste kwartaal zien halveren. Het Britse BP zag de onderliggende winst het afgelopen kwartaal op jaarbasis met tweederde dalen tot 800 miljoen dollar.

Beide concerns hebben last van de dalende vraag als gevolg van de coronacrisis en de gezakte prijs van olie. De winst van Shell kwam 53 procent lager uit op 2,9 miljard dollar. In het eerste kwartaal van vorig jaar hield Shell onder de streep nog 5,3 miljard dollar over. De productie van de fossiele brandstoffen door het Nederlands-Britse bedrijf daalde evenwel nauwelijks. Die lag 1 procent lager dan een jaar eerder.

Shell heeft stappen genomen om de kosten te beperken en verlaagde de investeringen. Het bedrijf beloont zijn aandeelhouders zoals gebruikelijk met een dividend, maar verlaagde de driemaandelijkse uitkering wel naar 0,16 dollar per aandeel. Dat deed het bedrijf vanwege “het risico op een langdurige periode van economische onzekerheid, zwakkere prijzen, hogere volatiliteit en onzekerheid over de vraag” naar olie en gas. Door de coronacrisis en de lockdown in veel landen is de vraag gekelderd.

Eerder had Shell ook al besloten om de volgende tranche van een aandeleninkoopprogramma niet door te zetten. Het bedrijf geeft aan dat het belonen van aandeelhouders een belangrijk onderdeel blijft van de financiële basis van Shell. Zodra de omstandigheden het toelaten zal de olie- en gasreus daarom de aandeelhouders weer meer gaan belonen.

‘Buitengewone tijden’

BP zag de onderliggende winst het afgelopen kwartaal op jaarbasis met tweederde dalen tot 800 miljoen dollar, nu door de coronacrisis de vraag naar olie is opgedroogd. Volgens BP-baas Bernard Looney zijn het buitengewone tijden. “Onze sector is qua wijzigingen in vraag en aanbod geraakt op een schaal die nog niet eerder is gezien”, zei hij in een toelichting. Hij kondigde aan dat BP “doortastende” maatregelen neemt om de financiële positie te versterken. BP gaat onder meer snijden in de kosten.

Naast de lagere olieprijzen, die ook het gevolg zijn van de prijzenoorlog die door grote olielanden Rusland en Saudi-Arabië in gang was gezet, kampte BP ook met negatieve wisselkoerseffecten. Die haalden volgens BP 200 miljoen dollar af van het resultaat. Verder kampte BP met voorraadverliezen van 3,7 miljard dollar als gevolg van de prijsdaling. Daarmee kwam het totale gerapporteerde tekort voor de periode uit op 4,4 miljard dollar.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.