Tijdelijk van bemand naar onbemand tanken, kan dat zomaar?

Foto: Remco Nieuwenbroek / eigen foto

Een van de manieren om de verkoop van brandstoffen bij bemande locaties op gang te houden als je op dit moment de shop wilt sluiten, is door tijdelijk over te schakelen op onbemand tanken. Maar wat zijn hiervan de gevolgen?

“Voor een overstap naar onbemand beheer zijn wel extra maatregelen nodig, zodat brandstoffen veilig kunnen worden afgeleverd”, benadrukt René Faas van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. “Zo is het afleveren van LPG op dit moment niet toegestaan op onbemande tankstations en voor het afleveren van overige brandstoffen zijn specifieke veiligheidsvoorschriften vereist.”

Ondanks de financiële gevolgen die deze crisis met zich meebrengt, blijven veiligheidsvoorschriften volgens Faas onverminderd gelden. “Dit om de kans op incidenten met ingrijpende gevolgen voor de leefomgeving te beperken.” Het afleveren van LPG moet bijvoorbeeld onder toezicht van fysiek aanwezig personeel gebeuren. “De aanwezigheid van gekwalificeerd personeel is noodzakelijk, zodat de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd en incidenten worden voorkomen. Wanneer toch een incident ontstaat, kan adequaat worden gehandeld aan de hand van het incidentmanagementprotocol.”

Tijdelijk geen LPG?

Wanneer een pomphouder besluit over te stappen naar het onbemand beheren van het tankstation, dan mag LPG niet aan de klant worden afgeleverd en moet de LPG-installatie volgens Faas worden gesloten. “Aan klanten moet duidelijk worden gecommuniceerd dat (tijdelijk) geen LPG kan worden getankt, door middel van informatieborden en afzettingen van de LPG-afleverinstallaties.” Onderhoud en keuringen van de LPG-installatie en -tank moeten wel nog steeds conform de wettelijke termijnen worden uitgevoerd, om de veiligheid te blijven waarborgen. “Meld het aan uw lokale omgevingsdienst als u besluit het aanbieden van LPG te staken”, benadrukt Faas.

Voor het afleveren van andere brandstoffen, waaronder CNG, gelden bij onbemande tankstations aanvullende veiligheidseisen. Pomphouders die overstappen naar onbemand beheer worden verzocht om naast de toepassing van de voorschriften ook een melding te maken bij de lokale omgevingsdienst.

Betalen met smartphone

Volgens Dennis Klarenbeek van BigBrother, leverancier van beveiligingsoplossingen voor tankstations, is het voor locaties die (tijdelijk) overschakelen naar onbemand wel belangrijk om een aantal zaken in ogenschouw te nemen. “Niet alle tankstations hebben natuurlijk een buitenpaal staan. Je zou ervoor kunnen kiezen om het betalen tijdelijk via een app op de smartphone te laten verlopen. Er zijn verschillende apps die dit via kentekenherkenning al mogelijk maken.”

Wie geen personeel op locatie heeft rondlopen, wil er wel zeker van zijn dat de veiligheid voor de bezoekers gegarandeerd is. “Veel onbemande locaties maken uiteraard al gebruik van onze systemen om hun tankstation op afstand in de gaten te houden. Je hoeft niet fysiek op een station aanwezig te zijn, om toch ogen op de locatie te hebben.” De oplossing Watch-It stuurt bij een alarm of andere gebeurtenis een beeld naar een medewerker, die de situatie kan controleren en afhandelen. Ook sluitingsbegeleiding en vrijgeven van de pomp op afstand behoren tot de mogelijkheden. Zelfs het controleren van de handschoenvoorraad is al mogelijk op afstand, vertelt Klarenbeek. “Tweemaal per dag maken onze camera’s een snapshot van de dispensers. Zo weet de ondernemer precies wanneer de voorraad aangevuld moet worden.”

Vrijgeven pomp op afstand

Wat betreft het onbemand verkopen van LPG biedt de nieuwe Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) – die nog door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd – kansen, vertelt Klarenbeek. Op dit moment is het nog niet mogelijk om LPG te verkopen zonder lokale toezichthouder, maar de nieuwe richtlijnen geven meer ruimte om dit wel mogelijk te maken in de toekomst. “Op afstand kun je dit zeker net zo goed en veilig monitoren als op locatie. In Ierland is het vrijgeven van de onbemande pomp bijvoorbeeld ook voor Euro 95 nodig. Inmiddels hebben we daar al ruim 2 miljoen transacties op deze wijze uitgevoerd.” In technisch opzicht is het onbemand verkopen van LPG niet anders. “Kortom, wij geloven zeker dat dit verder doorgevoerd kan worden – ook voor andere brandstoffen – en grote kansen biedt voor onbemande stations.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tijdelijk van bemand naar onbemand tanken, kan dat zomaar? | TankPro.nl

Tijdelijk van bemand naar onbemand tanken, kan dat zomaar?

Foto: Remco Nieuwenbroek / eigen foto

Een van de manieren om de verkoop van brandstoffen bij bemande locaties op gang te houden als je op dit moment de shop wilt sluiten, is door tijdelijk over te schakelen op onbemand tanken. Maar wat zijn hiervan de gevolgen?

“Voor een overstap naar onbemand beheer zijn wel extra maatregelen nodig, zodat brandstoffen veilig kunnen worden afgeleverd”, benadrukt René Faas van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. “Zo is het afleveren van LPG op dit moment niet toegestaan op onbemande tankstations en voor het afleveren van overige brandstoffen zijn specifieke veiligheidsvoorschriften vereist.”

Ondanks de financiële gevolgen die deze crisis met zich meebrengt, blijven veiligheidsvoorschriften volgens Faas onverminderd gelden. “Dit om de kans op incidenten met ingrijpende gevolgen voor de leefomgeving te beperken.” Het afleveren van LPG moet bijvoorbeeld onder toezicht van fysiek aanwezig personeel gebeuren. “De aanwezigheid van gekwalificeerd personeel is noodzakelijk, zodat de veiligheidsvoorschriften worden nageleefd en incidenten worden voorkomen. Wanneer toch een incident ontstaat, kan adequaat worden gehandeld aan de hand van het incidentmanagementprotocol.”

Tijdelijk geen LPG?

Wanneer een pomphouder besluit over te stappen naar het onbemand beheren van het tankstation, dan mag LPG niet aan de klant worden afgeleverd en moet de LPG-installatie volgens Faas worden gesloten. “Aan klanten moet duidelijk worden gecommuniceerd dat (tijdelijk) geen LPG kan worden getankt, door middel van informatieborden en afzettingen van de LPG-afleverinstallaties.” Onderhoud en keuringen van de LPG-installatie en -tank moeten wel nog steeds conform de wettelijke termijnen worden uitgevoerd, om de veiligheid te blijven waarborgen. “Meld het aan uw lokale omgevingsdienst als u besluit het aanbieden van LPG te staken”, benadrukt Faas.

Voor het afleveren van andere brandstoffen, waaronder CNG, gelden bij onbemande tankstations aanvullende veiligheidseisen. Pomphouders die overstappen naar onbemand beheer worden verzocht om naast de toepassing van de voorschriften ook een melding te maken bij de lokale omgevingsdienst.

Betalen met smartphone

Volgens Dennis Klarenbeek van BigBrother, leverancier van beveiligingsoplossingen voor tankstations, is het voor locaties die (tijdelijk) overschakelen naar onbemand wel belangrijk om een aantal zaken in ogenschouw te nemen. “Niet alle tankstations hebben natuurlijk een buitenpaal staan. Je zou ervoor kunnen kiezen om het betalen tijdelijk via een app op de smartphone te laten verlopen. Er zijn verschillende apps die dit via kentekenherkenning al mogelijk maken.”

Wie geen personeel op locatie heeft rondlopen, wil er wel zeker van zijn dat de veiligheid voor de bezoekers gegarandeerd is. “Veel onbemande locaties maken uiteraard al gebruik van onze systemen om hun tankstation op afstand in de gaten te houden. Je hoeft niet fysiek op een station aanwezig te zijn, om toch ogen op de locatie te hebben.” De oplossing Watch-It stuurt bij een alarm of andere gebeurtenis een beeld naar een medewerker, die de situatie kan controleren en afhandelen. Ook sluitingsbegeleiding en vrijgeven van de pomp op afstand behoren tot de mogelijkheden. Zelfs het controleren van de handschoenvoorraad is al mogelijk op afstand, vertelt Klarenbeek. “Tweemaal per dag maken onze camera’s een snapshot van de dispensers. Zo weet de ondernemer precies wanneer de voorraad aangevuld moet worden.”

Vrijgeven pomp op afstand

Wat betreft het onbemand verkopen van LPG biedt de nieuwe Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS) – die nog door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd – kansen, vertelt Klarenbeek. Op dit moment is het nog niet mogelijk om LPG te verkopen zonder lokale toezichthouder, maar de nieuwe richtlijnen geven meer ruimte om dit wel mogelijk te maken in de toekomst. “Op afstand kun je dit zeker net zo goed en veilig monitoren als op locatie. In Ierland is het vrijgeven van de onbemande pomp bijvoorbeeld ook voor Euro 95 nodig. Inmiddels hebben we daar al ruim 2 miljoen transacties op deze wijze uitgevoerd.” In technisch opzicht is het onbemand verkopen van LPG niet anders. “Kortom, wij geloven zeker dat dit verder doorgevoerd kan worden – ook voor andere brandstoffen – en grote kansen biedt voor onbemande stations.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.