OPEC bespreekt mogelijke productieverlaging na het weekend

Foto: Pixabay

Olieproducerende landen van het OPEC-kartel komen maandag via een videoverbinding bijeen om over een mogelijke productieverlaging te praten. Dat zei een vertegenwoordiger van het kartel. Andere grote olieproducenten zoals Rusland en de Verenigde Staten nemen mogelijk eveneens deel aan de bijeenkomst. Daarvoor is nog geen bevestiging.

De aanleiding voor het overleg is de oproep van de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland en Saudi-Arabië om een einde te maken aan hun prijzenoorlog. De twee landen werden het bij het vorige overleg van het oliekartel niet met elkaar eens. Als wraakactie beloofden ze meer olie op te pompen in plaats van minder. Dat zorgde voor een crash van de olieprijzen. De situatie op de oliemarkt was al zeer fragiel vanwege de ongekend grote vraaguitval door het coronavirus.

Volgens Trump willen de Russen en de Saudi’s hun olieproductie tot 10 miljoen vaten per dag terugdringen. Dat is ongeveer gelijk aan een tiende van de olieproductie wereldwijd. Het Kremlin ontkent dat er gesprekken gaande zijn met Saudi-Arabië. Dat land zei op zijn beurt een “eerlijke deal” met OPEC-landen en bondgenoten te willen sluiten.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.