Sigaretten per 1 april duurder, accijns met 1 euro omhoog

Vanaf 1 april is de accijns op sigaretten verhoogd met 1 euro. Eerder dit jaar werd al een accijnsverhoging doorgevoerd van 14 eurocent. De prijs van shag gaat zelfs met 2,50 euro omhoog.

Het doel is om de prijs komende jaren verder te verhogen tot 10 euro per pakje in 2023. Het kabinet zal voor dit gebeurt in 2021 eerst een evaluatie uitvoeren. Het kabinet wil het aantal rokers in ons land terugdringen en voorkomen dat jongeren gaan roken. In het Nationaal Preventieakkoord zijn maatregelen en acties afgesproken met meer dan zeventig partijen. Het doel is om in 2040 een rookvrije generatie realiseren.

Tabak is één van de belangrijkste omzetmakers in de tankshop. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, het invoeren van neutrale sigarettenpakjes en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die tabak kopen, wil de overheid roken aanpakken. Een andere maatregel die ingevoerd wordt, is de verplichte displayban. Tabaksproducten mogen daarbij niet meer zichtbaar neergezet worden. Tankstations moeten vanaf 1 januari volgend jaar alle tabaksproducten aan het zicht onttrekken. Er mogen geen kleuren of zelfs contouren meer zichtbaar zijn.

Gevolgen voor tankstations

De maatregelen die genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is immers een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Sigaretten per 1 april duurder, accijns met 1 euro omhoog | TankPro.nl

Sigaretten per 1 april duurder, accijns met 1 euro omhoog

Vanaf 1 april is de accijns op sigaretten verhoogd met 1 euro. Eerder dit jaar werd al een accijnsverhoging doorgevoerd van 14 eurocent. De prijs van shag gaat zelfs met 2,50 euro omhoog.

Het doel is om de prijs komende jaren verder te verhogen tot 10 euro per pakje in 2023. Het kabinet zal voor dit gebeurt in 2021 eerst een evaluatie uitvoeren. Het kabinet wil het aantal rokers in ons land terugdringen en voorkomen dat jongeren gaan roken. In het Nationaal Preventieakkoord zijn maatregelen en acties afgesproken met meer dan zeventig partijen. Het doel is om in 2040 een rookvrije generatie realiseren.

Tabak is één van de belangrijkste omzetmakers in de tankshop. Onder meer door verhoging van de accijnzen op tabak, het invoeren van neutrale sigarettenpakjes en een strenge leeftijdscontrole voor klanten die tabak kopen, wil de overheid roken aanpakken. Een andere maatregel die ingevoerd wordt, is de verplichte displayban. Tabaksproducten mogen daarbij niet meer zichtbaar neergezet worden. Tankstations moeten vanaf 1 januari volgend jaar alle tabaksproducten aan het zicht onttrekken. Er mogen geen kleuren of zelfs contouren meer zichtbaar zijn.

Gevolgen voor tankstations

De maatregelen die genomen worden om roken te ontmoedigen, kunnen wel eens grote gevolgen hebben voor tankstations. Tabak is immers een zeer belangrijk product in de tankshop. Hoewel de marges bescheiden zijn, vormen sigaretten een belangrijke bron van omzet. Veel klanten die tabak kopen in de shop, nemen ook vaak gelijk een kop koffie of een broodje mee.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.